Gorica-Livno, 2. travnja 2015.


Misa Večere Gospodnje


Svetom misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 2. travnja livanjski vjernici započeli su Vazmeno trodnevlje. Misno slavlje u samostanskoj crkvi na Gorici bilo je u 18 sati, a predvodio ga je fra Marko Ešegović, meštar novaka, dok su u koncelebraciji bili ostali fratri iz samostana i župe Livno.


Na ovoj misi kršćani se sjećaju oproštajnih Isusovih trenutaka s njegovim učenicima. Osim toga ovaj dan je spomendan kada je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red. Kad je svećenik zapjevao Slava Bogu na visini zazvonila su zvona koja će nakon toga šutjeti do Velike subote. Nakon pričesti i popričesne molitve posvećene hostije prenesene su na oltar Srca Isusova gdje je bilo i kratko klanjanje, a vjernici su se u tišini razišli svojim domovima. Navečer je crkva bila otvorena do 22.00 sata i svi su bili pozvani doći moliti pred oltarom Srca Isusova, gdje je preneseno Svetootajstvo.


Obrede su svečanim pjevanjem uveličali članovi župnog zbora iz Livna pod vodstvom sestre Julijane Djaković. Novaci Bosne Srebrene pomagali su u animiranju obreda.


Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: