Gorica-Livno, 4-5. travnja 2015.

 

Uskrsnu Pastir dobri

 

Vrhunac svetog trodnevlja misa je vazmenog bdjenja. Sveti Augustin, razmišljajući o značaju vazmenog bdjenja kaže da je ono majka svih bdjenja, dakle, roditeljka svih liturgijskih slavlja. Sva kršćanska slavlja izviru iz Kristova vrhunca, iz otajstva njegova Vazma – muke, smrti i uskrsnuća.

 

Misu i obrede vazmenog bdjenja u goričkoj crkvi 4. travnja predvodio je vikar samostana fra Tvrtko Vrdoljak. Nakon blagoslova ognja i uskrsne svijeće svećenici i ministranti u procesiji su ušli u crkvu. Fra Marijan Karaula otpjevao je svečani hvalospjev uskrsnoj svijeći čime je završila služba svjetla i počela služba riječi. Nakon starozavjetnih liturgijskih čitanja koja su govorila o povijesti spasenja izabranog naroda uslijedila je novozavjetna poslanica i navještaj uskrsnog evanđelja. Fra Tvrtko, u svojoj homiliji, istaknuo je važnost kršćanskog navještanja i propovijedanja istine o Kristovu uskrsnuću. Uskrsli Krist postao je gospodarom života i smrti. Stoga kršćani moraju biti neustrašivi svjedoci Uskrsloga, naviještati Kristovo uskrsnuće riječima i djelima.

 

Mise na dan Uskrsa 5. travnja u goričkoj crkvi predslavio je fra Marko Ešegović. Vazmeno bdijenje liturgijskim pjevanjem animirali su članovi zbora župe Livno, a mise na dan Uskrsa članovi goričkog samostanskog zbora.

 

 

Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: