Livno, 1. studenog 2015.

 

Svetkovina Svih svetih u Livnu

 

Na svetkovinu Svih svetih u Livnu su slavljene sv. mise na više mjesta, upućeno bezbroj molitvi i upaljeno mnogo svijeća. Sav livanjski kraj je bio u znaku i mirisu svijeća, cvijeća i vijenaca. Sve je započelo jutarnjom sv. misom u 7:00 sati u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici koju je predslavio fra Tvrtko Vrdoljak.

Centralni je događaj ovoga dana i svetkovine bio patron koji je slavljen u župnoj crkvi. Svečano je misno slavlje predslavio fra Ivan Tučić, ovogodišnji mladomisnik, uz prisustvo nekoliko svećenika livanjskog kraja. Osam blaženstva koja su pročitana iz današnjeg Evanđelja, fra Ivan je označio kao put i temelj kojim bi svi kršćani trebali hoditi kako bi se uspjeli približiti svetosti koja je jedino potpuno ispunjena u Bogu. Župni zbor je sve uzveličao i popratio prekrasnim i gromoglasnim pjevanjem i sviranjem. Novaci Bosne Srebrene uz župne ministrante su čitali čitanja Svetog pisma i služili svećenicima. Nakon sv. mise svi su se uputili pred crkvu gdje se izmolilo opijelo za sve žrtve ratnih stradanja.

Poslijepodne je postalo malo prohladno i javio se i brat vjetar, ali to nije smetalo mnoštvu vjernika koji su se skupili na groblju sv. Mihovila na Gorici. Svetu misu u 15:00 h predslavio je fra Tvrtko Vrdoljak uz koncelebraciju gvardijana fra Miroslava Ištuka. Također se i na groblju moglo čuti lijepo pjevanje, ovaj put goričkog zbora. Dan je bio ispunjen molitvom za naše drage pokojne, očeve, majke, braću i sestre te ostalu rodbinu, ali također i za one kojih se nema tko sjetiti na što je svratio pozornost predvoditelj misnog slavlja.


Tekst: Fra Mihael Anđelović

Fotografija: Fra Kristjan Camaj