Humac - Ljubuški, 5. studenoga 2015.

 

Susret novaka na Humcu

 

U četvrtak, 5. studenoga održan je već tradicionalni susret novaka Bosanske i Hercegovačke franjevačke provincije na Humcu, uz malu iznimku, jer su ove godine bili i novaci Albanske kustodije koji godinu novicijata provode u bosanskom novicijatu na Gorici u Livnu. Zajedno s meštrima, fra Slavkom Soldom i fra Ivanom Landekom, hercegovački novaci su lijepo dočekali svoje goste na čelu s meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem, te ih proveli kroz prostorije novicijata.


Poslije male okrepe, svi novaci su se uputili prema najstarijem muzeju u BiH koji je izgrađen na ostatcima prastarog rimskog hrama, a kojeg je osnovao fra Anđeo Nuić 1884. godine. U njemu se, osim povijesnih tragova života kroz 1600 godina s područja Hercegovine čuva i Humačka ploča iz 11. st., pisani spomenik i trajni simbol razvoja ćirilice pod utjecajem glagoljice. Zatim su s kustosom muzeja fra Milanom Jukićem posjetili staru crkvu u kojoj se čuvaju najstarije orgulje na području Hercegovine iz 1881. godine, te malu izložbu križeva lokalnog umjetnika koju je ugostio humački samostan. U blizini nje je i velika izložba slika i kipova na temu Majka, inače nastala kao zamisao fra Ljudevita Rupčića.


Goste s Gorice na zajedničkom je ručku sa samostanskom zajednicom srdačno pozdravio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Poslije je uslijedio opušteniji dio susreta, nogometni turnir, koji je nakon višesatnog napora ostao nerješenog rezultata. Na koncu susreta, nakon još malo pjesme i druženja, gorički su novaci s meštrima zahvalili domaćinima na lijepom gostoprimstvu te ih pozvali naljeto u uzvratni posjet.


Tekst: Fra Blaž Protuđer

Fotografija: Fra Kristjan Camaj