Gorica-Livno, 1. lipnja 2015.


Susret hercegovačkih i bosanskih novaka


U ponedjeljak 1. lipnja novaci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina s Humca posjetili su novake Bosne Srebrene na Gorici u Livnu. Sedam hercegovačkih novaka u pratnji meštara fra Slavka Solde i fra Ivana Landeke stigli u Livno oko 10 sati. Domaći meštar fra Marko Ešegović u novačkoj razgovornici uputio im je par pozdravnih riječi.


Nakon kratke okrepe gosti i domaćini razgledali su goričku crkvu te Franjevački muzej i galeriju sa samostanskom  knjižnicom. Obogaćeni mnoštvom informacija iz povijesti livanjskog kraja sudjelovali su na ručku u samostanskoj blagovaonici skupa sa samostanskom zajednicom. Na početku ručka goste je pozdravio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, a pri koncu ručka meštar fra Slavko zahvalio je na srdačnom gostoprimstvu.


Kako bi unesene kalorije dobro sagorjeli, nakon ručka novaci su odigrali nogometnu utakmicu na goričkom igralištu. Radosno bratsko druženje završeno je u večernjim satima u samostanskom dvorištu uz roštilj i pjesmu.


Susret novaka bosanske i hercegovačke franjevačke provincije prerasta u tradiciju jer je ovo već osmi put da se organizira ovakvo druženje. Svrha je ovih susreta upoznavanje i razmjena iskustava najmlađe braće ovih dviju sestrinskih provincija.

Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: