Gorica-Livno, 8. ožujka 2015.


 

Središnja proslava Tjedna solidarnostiNa koncu obilježavanja Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u nedjelju 8. ožujka slavljena je središnja misa u crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici kod Livna. Misu je predslavio predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s mjesnim biskupom Franjom Komaricom koji je ujedno i predsjednik Caritasa BK BiH. Na početku mise pozdravne riječi uputio je gvardijan franjevačkog samostana na Gorici fra Miroslav Ištuk. U koncelebraciji su bili ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa BK BiH mons. Bosiljko Rajić, livanjski župnik fra Vinko Sičaja i drugi svećenici.


Prigodnu homiliju izrekao je mjesni ordinarij Franjo Komarica istaknuvši kako je čovjek današnjice ugrožen. Iako je stvoren na sliku i priliku Božju, čovjek ne shvaća potpuno svoju vrijednost i dostojanstvo niti vrijednost svojih bližnjih. Kršćanin mora svoje srce oblikovati prema Kristovu srcu, njegovo srce mora biti otvoreno za sve ljude. Gdjegod je Krist u našem bližnjem prezren i ponižen dužni smo mu pomoći. Najveći grijeh kršćana je grijeh propusta, a na koncu života bit ćemo pitani koliko smo djela s ljubavlju učinili i po tome ćemo biti suđeni – istaknuo je biskup Komarica.


Misu je iz goričke crkve izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija. Svetopisamske odlomke čitali su novak fra Mislav Jozić i kandidatica Mia Žarko, a Evanđelje je otpjevao župnik fra Vinko Sičaja. Molitvu vjernika pročitale su Silvija Brčić i s. Marija Mihaljević. Liturgijsko pjevanje animirao je livanjski župni zbor pod ravnanjem sestre Julijane Djaković, a ministrirali su novaci Bosne Srebrene.


Ovo je deveta godina u nizu kako se u Hrvatskoj u svim župama na treću korizmenu nedjelju prikupljaju milodari koji se putem biskupijskih ordinarijata šalju u Hrvatski Caritas te raspodjeljuju putem Caritasa BK BiH za projekte konkretne pomoći Crkvi i vjernicima u Bosni i Hercegovini.


Fra Antonio Gašić


Snimku današnje mise možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.hrt.hr/enz/misa/

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: