Gorica-Livno, 3. travnja 2015.

 

Spomen na Isusovu muku i smrt na križu

 


Pred velikim mnoštvom livanjskog puka i ove su godine na Veliki petak 3. travnja u crkvi na Gorici upriličeni obredi Muke Gospodina našega Isusa Krista. Pjevanje Muke bilo je po Ivanovu Evanđelju. Ulogu pisca pjevao je fra Marijan Karaula, ulogu Isusa fra Bogdan Jolić dok su članovi livanjskog župnog zbora pjevali ostale uloge.


Nakon otpjevane Muke uslijedila je homilija biskupa Tome Vukšića, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini. Biskup Vukšić naglasio je važnost Isusove muke i smrti kao otkupiteljskog čina čovječanstva. Krista, poslušnog do same smrti, Otac je uzvisio i darovao mu vječnu slavu.


Nakon homilije bila je sveopća molitva čime je završio prvi dio obredâ služba riječi. Drugi dio je otkrivanje i klanjanje križu dok je treći dio podjela svete pričesti. Obrede je predvodio biskup Vukšić uz asistenciju franjevačkih novaka. Zbor župe Livno obrede je popratio prigodnim pjesmama o Muci Gospodnjoj. Sve pjesme pjevane su a capella jer od Slave Velikog četvrtka do Slave u Misi vazmenog bdijenja u crkvi ne sviraju orgulje niti zvone zvona.


Na Veliki petak ne slavi se Euharistija i sva je pozornost upravljena na promišljanje otajstva Božjega spasiteljskog i otkupiteljskog čina.

Fra Antonio Gašić

 

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: