Ljubunčić, 8. rujna 2015.


Proslavljena Mala Gospa u Ljubunčiću


 

U utorak 8. rujna na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, proslavljen je patron župe Ljubunčić. Središnja sveta misa bila je u 11 sati. Na početku mise nazočni puk pozdravio je župnik fra Ivan Lovrić te župljanima uputio čestitke za ovaj dan. Ovu misu, kao i trodnevnicu, predvodio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.


Fra Josip je u svojim propovijedima uspoređivao naš život sa životom Blažene Djevice Marije. Marija je spremno prihvatila „život“, iako se nije sastojao samo od lijepih stvari. I mi se katkada nađemo pred kušnjama, a od stvarnosti bježimo predajući se raznim porocima. Potrebno je da se suočimo sa životom te spremno i slobodnom voljom prihvatimo ono što Bog od nas traži. Iako se nalazimo u takvom vremenu gdje katkada laž zauzima prvo mjesto, a nesposobni upravljaju narodima, ne smijemo izgubiti vjeru i nadu za bolje sutra te ljubav prema prijatelju, a i neprijatelju.


Nakon mise župljani župe Ljubunčić, a i ostali vjernici livanjskih župa imali su mogućnost kupiti tek tiskanu monografiju župe Ljubunčić, autora fra Marijana Karaule.


U 18 sati proslavljena je misa za školarce. Fra Josip je mladima zaželio sretan početak školske godine. Također je poručio da je ova godina novo rođenje te da je shvate kao jedan dar koji treba pravilno iskoristiti i težiti ka uspjehu, svaki pad spremno prihvatiti i nastojati popraviti. Slavlju mise posebno je pridonio tamburaški sastav goričkih novaka.

 

Tekst: Fra Marko Cvitković

Fotografija: Fra Kristjan Camaj