15. kolovoza 2015.

 

Proslava Velike Gospe u Vidošima

 

U subotu 15. kolovoza proslavljen je patron župe Vidoši, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo. Za ovu svetkovinu župljani župe Vidoši i vjernici livanjskog kraja pripremali su se trodnevnicom. Kroz tri dana mnoštvo vjernika pripravljalo se molitvom i  sakramentom svete ispovijedi. Ovih dana, kao i na sam dan svetkovine, misna je slavlja predvodio fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Na samu svetkovinu 15. kolovoza služene su tri sv. mise. U nadahnutoj propovijedi fra Miro je istaknuo važnost Blažene Djevice Marije u  životu svakog vjernika, osvrnuo se na poniznost djevice Marije koja je odgovorno prihvatila Božji poziv. Ona koja je vjerovala u Boga svojih otaca prihvatila je odgovorno poziv da palom svijetu postane Suotkupiteljicom i Majkom. Nije se bojala prihvatiti poziv nego se potpuno predala volji svoga Boga.

 

Zato nam Marija ostaje nepresušan izvor milosti. Znamo da su u povijesti ljudskog roda dva groba ostala prazna, grob Isusov i grob Marijin. Božja je volja bila da njegova Majka bude dušom i tijelom uzdignuta u nebesku slavu. Stoga su nam te riječi jak poticaj da se Majci Božjoj utječemo i njen zagovor prosimo.

 

Tekst: Fra Marko Čuturić

Fotografija: Fra Kristjan Camaj