Podmilačje, 23-24. lipnja 2015.


Proslava svetog Ive


Tisuće hodočasnika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih europskih zemalja, pohodilo je 23. i 24. lipnja svetište svetog Ive u Podmilačju. Proslava sv. Ive započela je uoči same svetkovine iznošenjem Svečeva kipa na javno čašćenje u svečanoj procesiji te pokorničkim bogoslužjem i svetom misom koju je predvodio tajnik provincije Bosne Srebrene fra Davor Dominović.


Svečanu svetu misu bdjenja, poznatu kao „bolesničku misu“, predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. U svojoj homiliji on je Kristovog preteču nazvao korektorom javnog mnijenja, čovjekom koji je ustrajno išao protiv struje boreći se za istinu i pravdu.


Put križa, jedna od omiljenih pobožnosti bosanskog puka, upriličena je uz brdo Grabež. Molitvu je predvodio župni vikar u Uskoplju fra Josip Mihael Matijanić zajedno s uskopaljskim framašima i članovima župnog zbora. Program je nastavljen molitveno-meditativnim bdjenjem koje su animirali bogoslovi i novaci Bosne Srebrene. Tijekom bdjenja blagoslovljen je ivanjski oganj nakon čega je, u procesiji sa svijećama, Krstiteljev kip vraćen u zavjetnu kapelicu.


Na sam dan sv. Ive 24. lipnja već od ranih jutarnjih sati hodočasnici su pristupali sakramentu svete ispovijedi i obavljali svoje zavjete obilazeći oko Svečeva kipa i zavjetne kapelice. Prvu svetu misu predvodio je fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dok je drugu svetu misu predslavio profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom fra Ivan Nujić.


Središnje euharistijsko slavlje s molitvama za bolesnike okupilo je mnoštvo vjernika koje je pozdravio župnik i čuvar svetišta fra Ilija Stipić zahvalivši im na ustrajnom pohođenju ovog mjesta molitve i obraćenja. Predslavitelj ove svečane svete mise bio je fra Iko Skoko, mostarski gvardijan i generalni pohoditelj provincije Bosne Srebrene. U propovijedi je puku Božjem predstavio sv. Ivu, najvećeg rođenog od žene, kao proroka, zagovornika i uzora vjerničkog života. Podmilačje je nazvao mjestom obraćenja, povratka Bogu i radosti života gdje dolaze obični ljudi tražeći ozdravljenje duše i tijela.


Na koncu svete mise vjernicima se obratio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran naglasivši da je Podmilačje živo vrelo Božjeg milosrđa. Liturgijsko pjevanje pod svetim misama animirali su članovi mješovitih župnih zborova iz Jajca, Vareša, Podmilačja, Bugojna, Uskoplja i drugih župa.


Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: