Drvar, 19. ožujka 2015.


Proslava svetog Josipa u Drvaru


U četvrtak 19. ožujka svečano je proslavljen sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije i zaštitnik župe Drvar. Misno slavlje u dvorani koja se koristi kao župna crkva predslavio je fra Marko Duran, gvardijan franjevačkog samostana u Kninu. U svojoj propovijedi, fra Marko je svetog Josipa istaknuo kao uzornog oca i istinskog vjernika poslušnog Božjoj volji. Na koncu svete mise hodočasnicima se obratio domaći župnik vlč. Davor Klečina te ukratko prikazao povijest i sadašnjost Katoličke crkve u Drvaru.


Liturgijsko pjevanje pod svetom misom predvodili su franjevački novaci Bosne Srebrene koji su se nakon mise i okrepe uputili u Martin Brod, mjesto u sklopu Nacionalnog parka Una. Tijekom lagane šetnje novaci su uživali u ljepotama prirode, osobito u predivnim slapovima rijeke Une razmišljajući kako je sveti Franjo gledao Božju prisutnost u svemu stvorenome i molio: Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestrici vodi; ona je korisna, ponizna, draga i čista.


Nakon šetnje prirodom novaci su posjetili srpsko-pravoslavni manastir Rmanj gdje ih je srdačno primio iguman Serafim Kužić. Iguman Serafim je novake upoznao s prošlošću ovog manastira koji svoje korijene ima u XV. stoljeću a posvećen je svetom Nikoli, biskupu. U bratskom razgovoru novaci su se zanimali za način života u jednom pravoslavnom manastiru te od kakvih se aktivnosti sastoji dan jednog monaha.


Novaci su se nakon radosnog druženja s igumanom koji sam živi u manastiru Rmanj vratili u Drvar gdje je u večernjem programu proslave zaštitnika župe izveden dramski prikaz Muke Isusove. U pretprogramu predstave nastupili su novaci s dva gregorijanska korala i pjesmom Cjelivat ću Gospodine. Osim njih, u pretprogramu je nastupila solistica iz Drvara Nada Todorović koja je otpjevala pravoslavni duhovni himan Blagosloven jesi Gospode.


Dramski prikaz Muke Gospodina našega Isusa Krista izvela je amaterska glumačka družina iz župe sv. Ante u Kninu. Pod redateljskom palicom Ante Nadomira Tadića Šutre, u izvedbi je sudjelovalo 40-ak glumaca-amatera prikazujući posljednje dane Gospodinova zemaljskog života prema evanđeoskim izvještajima.


Organizator ovog cjelodnevnog programa bila je župa Drvar na čelu sa župnikom velečasnim Davorom Klečinom. Ovaj duhovno-kulturni događaj župa je darovala svim građanima Drvara u ozračju korizme i časnog posta u kojem se katolici i pravoslavci pripremaju za proslavu Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana.


Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: