Zahum – Rama, 1. svibnja 2015.


Proslava sv. Josipa Radnika na Zahumu


Dana 1. svibnja – na spomendan sv. Josipa Radnika (blagdan rada) – slavljena je svečana misa u ramskom selu Zahum koje pripada župi Rumboci. Na tom je mjestu po predaji rođena Diva Grabovčeva čiji je kip blagoslovljen prošle godine pred starom zahumskom kućom. Uređenje toga prostora organizirala je i vodila Udruga Jelašac. Pučku misu predvodio je i pod njom propovijedao župnik u Lepenici kod Kiseljaka fra Stjepan Radić uz koncelebraciju nekolicine misnika. Novaci Bosne Srebrene animirali su liturgijsko slavlje sviranjem i pjevanjem.


Propovjednik je ukazao okupljenom puku na važnost poštena rada u ljudskom životu kao i dostojne nagrade za taj rad u današnjem društvu. Posebno je tu naglasio dva primjera poštenja i čestitosti, a kojih se i mi spominjemo u tom planinskom krajoliku: sv. Josipa koji je zaštitnik hrvatskog naroda i Crkve te Dive Grabovčeve kojoj nije bilo žao ni život izgubiti kako bi sačuvala svoju čast.


Poslije misnog slavlja organizirano je natjecanje u starim narodnim igrama kao što su bacanje kamena s ramena, skok u dalj i potezanje užeta. Program je vodio rumbočki župnik fra Jure Perić koji je pobjednicima u tim disciplinama uručio prikladne nagrade.


Fra Fabio Badrov

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: