Gorica – Livno, 7. rujna 2015.

 

Predstavljena monografije „Župa Ljubunčić“

 

U ponedjeljak 7. rujna, u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno predstavljena je javnosti monografija pod nazivom „Župa Ljubunčić“, urednika fra Marijana Karaule. Monografija župe Ljubunčić je zapravo skup znanstvenih radova različitih autora koji su obrađivali pojedine teme vezane za župu Ljubunčić. Župnik fra Ivan Lovrić u kratkom govoru zahvalio je svima koji su radili na izradi i izdavanju monografije i izrazio svoje zadovoljstvo što se knjiga predstavlja uoči patrona župe – Rođenja Blažene Djevice Marije (Male Gospe).

 

Knjigu su predstavili ugledni hrvatski povjesničari dr. Miroslav Akmadža iz Zagreba, dr. Marinko Marić iz Dubrovnika te urednik fra Marijan Karaula. Na samom početku prisutni su imali priliku pogledati igrano-dokumentarni film „Pro populo“ producenta Nenada Đurića. Film govori o životu i radu fra Lovre Karaule (1800. - 1875.) velikog borca za ljudska prava i slobodu ispovijedanja vjere. Fra Lovro, rođeni Žirovićanin (selo župe Ljubunčić), obavljao je razne službe u Bosni Srebrenoj: župni vikar, župnik, generalni lektor provincijskog vikara, generalni vizitator, tajnik biskupa Miletića. Jedan je od istaknutijih bosanskih franjevaca 19. stoljeća. Zapažen je po svojoj pastoralnoj, političkoj, graditeljskoj i prosvjetnoj djelatnosti. Zbog svoje političke zauzetosti i borbe za potlačeni puk livanjskog kraja bio je trn u oku lokalnoj turskoj vlasteli. Na Ilindan 1875. poslije pučke mise na groblju u Vašarovinama, na putu prema župnom stanu mučki je ubijen od strane turskih plaćenika. Za njegovu smrt nitko nije odgovarao. Fra Lovro je zaslužan za gradnju crkve u Ljubunčiću, stoga je ovaj događaj bio odličan za prikazivanje filma „Pro populo“.

 

Monografija župe Ljubunčić obuhvatila je sve važnije događaje od osnutka župe pa do današnjih dana: povijesni razvoj, razvoj kršćanstva na ovim prostorima, razdoblje srednjeg vijeka, osmanskog perioda, Austro-Ugarske monarhije, Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata; zatim važne podatke o mjestima župe, ljudima, običajima, tradiciji, rodoslovlju župljana, migracijama stanovništva, duhovnim zvanjima, svećenicima i časnim sestrama. Čitava povijest sažeta u jednu knjigu s mnoštvom lijepih i kvalitetnih fotografija čini ovu monografiju poželjnom za svaku kuću u Ljubunčiću, a i šire – istaknuli su predstavljači.

 

Predstavljanje monografije svojom tradicionalnom  pjesmom uljepšali su članovi KUD-a Ljubunčić, a sve prisutne oduševila su članovi folklorne sekcije OŠ "Fra Lovro Karaula" Ljubunčić.

 

Tekst: Fra Marko Čuturić

Fotografija: Fra Kristjan Camaj