Gorica-Livno, 28. lipnja 2015.

 

Predavanje o fra Alojziju Ćubeliću

 

Treći dan kulturno vjerske manifestacije Naša Gorica obilježilo je predavanje o dr. fra Alojziju Ćubeliću u višenamjenskoj dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno. Predavač je bio mr. fra Anđelko Barun, profesor povijesti Franjevačkog reda i Franjevačke provincije Bosne Srebrene u novicijatu bosanskih franjevaca. On je u svom izlaganju predstavio lik i djelo fra Alojzija kome se ove godine proslavlja 130. obljetnica rođenja.

 

Ovaj poznati bosanski franjevac osobito se istaknuo na kulturnom polju rada. Rođen je u Grgurićima (župa Vidoši) 1885. godine. Osnovnu školu završio je u Livnu, gimnaziju u Gučoj Gori i Visokom, a bogosloviju u samostanu na Gorici. Bio je profesor povijesti, zemljopisa i prirodopisa na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Doktorirao je 1914. godine u Zagrebu s tezom Stanje kršćana u Bosni za 16. stoljeća u kojoj opisuje stanje puka i Crkve u tom razdoblju. Bio je izuzetno skroman redovnik. Poznavao je nekoliko stranih jezika, na latinskom čak piše i knjigu Conspectus za Bosnu Srebrenu za 1935. godinu u kojoj donosi povijest i statistički pregled bosanske provincije. Uz druge službe bio je gorički gvardijan te provincijal Bosne Srebrene. Preminuo je 10. lipnja 1946. godine u 61. godini života. Po vlastitoj želji, pokopan je u kriptu kapelice svetog Mihovila na goričkom groblju bez spomenika ili zapisanog imena.

 

Fra Anđelkovo je predavanje glazbeno popratila Hana Alivodić iz Sarajeva svojom svirkom na lutnji. Ona je na ovom neobičnom baroknom instrumentu izvela skladbu Davida Kellnera Phantasia in A mol te druge poznate skladbe baroknih skladatelja. Moderator programa bio je fra Marijan Karaula, vikar provincije Bosne Srebrene.

 

Na samom koncu programa ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije Josip Gelo prezentirao je promidžbeni film o ovoj instituciji koji su izradili Foto Marin i djelatnici Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno.

 

Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: