Busovača, 12. srpnja 2015.

 

Oblačenje franjevačkog habita 2015.

 

U nedjelju 12. srpnja, pod svetom misom u župi sv. Ante Padovanskog u Busovači, održan je obred oblačenja franjevačkog habita. Devet postulanata Franjevačke provincije Bosne Srebrene tim činom započelo je godinu novicijata ili kako se običava reći godinu kušnje. Novicijat je razdoblje u kojem se kandidat za redovnika upoznaje sa pravilom Reda i samostanskim životom.

 

Svetu misu i obred oblačenja habita predvodio je provincijal fra Lovro Gavran uz koncelebraciju odgojitelja sjemeništaraca fra Josipa Mrnjavca, meštra postulanata fra Danijela Rajića, meštra novaka fra Marka Ešegovića te inih mnogobrojnih svećenika.

 

Kandidate je u misnom slavlju otac Provincijal predao meštru novaka fra Marku koji je blagoslovio habite i predao ih svakom novaku ponaosob, te pozvao župnike i svećenike da pomognu novacima pri oblačenju. Kandidati su ovim obredom primili odijelo siromašnog Franje iz Asiza koje bi u budućnosti trebalo svjedočiti o njihovu pozivu i životu koji nije nimalo jednostavan. Poslije oblačenja habita otac Provincijal je izrekao nadahnutu propovijed u kojoj se osvrnuo na riječi iz Evanđelja kada Isus šalje svoje učenike da svemu svijetu navijeste radosnu vijest i poziva ih da ne nose sa sobom dviju haljina, novac i blago za pojasom. Baš te su riječi potakle sv. Franju, a nadamo se i ove kandidate, da u današnjem svijetu materijalizma žive siromaštvo poradi Krista.

 

Nakon misnog slavlja svečanost se nastavila u župnom dvorištu gdje je župnik župe Busovača fra Dominko Batinić uz pomoć župljana i dobročinitelja organizirao zajednički ručak za rodbinu novaka i prisutne vjernike. Ovo slavlje svojim sviranjem uljepšali su sjemeništarci i bogoslovi Bosne Srebrene. Na koncu slavlja novaci su se s meštrom novaka fra Markom Ešegovićem uputili u samostan na Goricu u Livno gdje će provesti godinu novicijata.

 

Ovogodišnji novaci su:

 

1.   Fra Zvonimir Batista (župa Busovača)

2.   Fra Darijo Bošnjak (župa Fojnica)

3.   Fra Mihael Anđelović (župa Boće)

4.   Fra Marko Cvitković (župa Doljani)

5.   Fra Marko Čuturić (župa Vitez)

6.   Fra Ivan Stanić (župa Kreševo)

7.   Fra Mijo Ljubos (župa Busovača)

8.   Fra Josip Ivić (župa Tolisa)

9.   Fra Blaž Protuđer (župa Uskoplje)

 

 

 Fra Marko Čuturić