Sarajevo, 6. lipnja 2015.

 

Novaci na susretu s Papom

 

Poglavar Rimokatoličke Crkve papa Franjo pohodio je 6. lipnja našu domovinu u ulozi hodočasnika mira. Središnji događaj njegova posjeta bila je sveta misa na stadionu Koševo u kojoj su sudjelovali i novaci Bosne Srebrene. Dio novaka pjevao je za vrijeme mise u najvećem zboru okupljenom u povijesti Bosne i Hercegovine. Među pjevačima bili su i članovi goričkog samostanskog zbora koji su se za ovaj događaj, skupa s novacima, marljivo pripremali. Euharistiji je prethodio bogat pretprogram koji su animirale razne skupine mladih među kojima i sjemeništarci i postulanti Bosne Srebrene iz Visokog. Smatra se da je na Koševu bilo preko 65 000 vjernika, među kojima oko 800 svećenika i 1000 redovnica.

 

Gorički novaci sudjelovali su i na ispraćaju pape Franje iz Franjevačkog međunarodnog studentskog centra na Kovačićima gdje se Papa susreo s predstavnicima vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Na izlazu iz dvorane u kojoj se susret održavao Papi se ozarilo lice vidjevši najmlađe bosanske franjevce kako ga željno iščekuju. Meštar fra Marko Ešegović ukratko je Papi predstavio novake i rekao da ih je jedanaestorica na što je Papa odgovorio da je to kao nogometni tim te ih posebno zamolio da ga imaju u svojim molitvama. Papa se zatim rukovao sa svakim od novaka koji su ga nakon toga zamolili da se skupa uslikaju. Papa je na to rado pristao rekavši da samo moraju biti brzi poput igrača na nogometnoj utakmici. Na zajedničkom fotografiranju s Papom najmlađoj braći pridružio se i provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

 

Papa je zatim, praćen srdačnim pljeskom novaka, ušao u papamobil i uputio se prema Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. gdje se susreo s mladima te u 20:35 otputovao nazad u Vatikan.

 

U susretu Pape s novacima očitovala se njegova radost, jednostavnost, poniznost, otvorenost i blagost. Oduševljenim i ohrabrenim najmlađim bosanskim franjevcima ovaj radostan događaj ostat će duboko urezan u misli i srce.

 

Fra Antonio Gašić

 

Novak fra Oliver Livančić bio je jedan od službenih fotografa za Papina posjeta Sarajevu. Ovdje donosimo dio njegovih fotografija.

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: