Asiz  (Italija), 20–27. travnja 2015.

 

Novaci na izvorima franjevaštva

 

Međuprovincijsko hodočašće novaka u Asiz i druga franjevačka mjesta

 

Zajedničko hodočašće novaka Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM-a (JKPM OFM) održava se svake godine u organizaciji jednog od novicijata. Organizator ovogodišnjeg hodočašća bio je novicijat Hrvatske franjevačke provincije (HFP) sv. Ćirila i Metoda na Trsatu. Osim novaka s Trsata, na izvore franjevaštva, hodočastili su novaci iz Livna, s Visovca, Humca i Svete Gore sa svojim meštrima i domeštrima. Iz šest provincija JKPM OFM-a sudjelovalo je ukupno 37 novaka i 8 meštara. Ovom prigodom posjetili su najvažnija mjesta koja su usko vezana s utemeljiteljem Franjevačkog reda, svetim Franjom Asiškim.

 

U ponedjeljak 20. travnja bosanskohercegovački novaci iz Livna i s Humca zajedno s meštrima posjetili su otočić Visovac gdje se nalazi novicijat splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Pošto su razgledali otočić i samostan novaci su sa subraćom u samostanu ručali nakon čega je nastavljen zajednički put do Trsata gdje se nalazi novicijat HFP sv. Ćirila i Metoda. Osim novaka navedene provincije u ovom novicijatu je i jedan novak zadarske Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Novaci su večernje sate iskoristili za bratsko druženje i razgledavanje svetište Majke Božje Trsatske.

 

Rano ujutro 21. travnja bio je zajednički polazak s Trsata. Na putu prema Asizu bosanskohercegovačkim i hrvatskim novacima pridružila su se i braća slovenske Franjevačke provincije sv. Križa koji godinu novicijata provode u samostanu na Svetoj Gori.

 

Dolazak u Asiz bio je u popodnevnim satima. Novaci su bili smješteni u kući sestara Franjevki Marijinih misionarki, nedaleko od Porcijunkule. Nakon smještaja uslijedilo je razgledavanje svetišta sv. Damjana koje se nalazi ispod starog grada Asiza. Ovdje je sv. Franji progovorio Isus s križa naloživši mu da popravi njegovu Crkvu koja se ruši. Nakon upoznavanja s poviješću mjesta slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Bernardin Plantek, domeštar novaka s Trsata. Nakon mise novaci i meštri sudjelovali su na pjevanoj večernjoj molitvi na talijanskom jeziku u Porcijunkuli.

 

Novaci su 22. travnja posjetili Rietsku dolinu, a usput su svratili u Rivotorto, prvo boravište Franje i braće te razgledali svetište. U Rietskoj dolini prvo odredište bilo je malo mjesto Greccio poznato po tome što je sv. Franjo tu napravio prve žive jaslice. Sada su tu izloženi eksponati božićnih jaslica iz raznih krajeva svijeta. Predvoditelj je misnog slavlja bio fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene. Iz Greccia su novaci nastavili svoje hodočašće prema Fonte Colombu, mjestu gdje je sveti Franjo pisao Pravilo Reda manje braće. To je bilo u špilji koja nosi naziv Sacro Speco (Sveta špilja). Iz Fonte Colomba put je nastavljen u mjesto La Foresta gdje je Franjo boravio i molio, a u kojemu je sada smještena udruga Mondo X za razne ovisnike koji se pokušavaju vratiti na pravu stazu životnog puta. Novaci su ovdje poslušali svjedočanstvo jednog člana zajednice koji boravi dulje vrijeme u ovom mjestu. Iz La Foreste pošli su u Poggio Bustone, mjestašce koje podsjeća na pravo srednjovjekovno naselje. Mjesto je poznato po tome što su u njemu Franjo i braća bili dobro prihvaćeni pa je stoga Franjo mještane pozdravljao pozdravom Dobar dan, dobri ljudi.

 

U četvrtak 23. travnja bio je posjet Bazilici svete Marije Anđeoske u kojoj se nalazi još poznatija crkvica Porcijunkula. Ta mala crkvica bila je za svetog Franju pravi Božji dar i osobito je volio to mjesto. Tu su braća boravila i djelovala, a sveti je Franjo, po svojoj želji, tu i završio ovozemaljski život. Euharistijsko slavlje u Porcijunkuli predvodio je fra Jure Jurić-Šimunović, meštar novaka na Visovcu. U popodnevnim satima odredište je bilo mjesto Carceri koje je poznato po tome što je sveti Franjo tamo često svraćao i povlačio se u osamu te molio. Tu se nalaze brojne špilje u kojima su molila prva braća tražeći Gospodina. Nakon osobne molitve u eremitorijima prve braće novaci su sudjelovali na večernjoj molitvi i euharistijskom klanjanju u svetištu sv. Damjana.

 

Novaci su u petak 24. travnja posjetili Sacro Convento (Sveti samostan), baziliku gdje se nalazi grob svetog Franje. Ovom prigodom novaci su prošli kroz samostan u pratnji vodiča, upoznali se s poviješću mjesta i današnjim djelovanjem fratara konventualaca koji čuvaju svetište. Svetu misu proslavili su na grobu svetog Franje, a predvoditelj je bio fra Ivan Landeka, domeštar hercegovačkih novaka. Ovom prigodom novaci su posjetili i Franjinu rodnu kuću, baziliku sv. Klare, katedralu sv. Rufina, biskupski dvor i dr. Popodnevno su vrijeme iskoristili za osobno razgledavanje grada, šetnju i kupovinu.

 

U subotu 25. travnja novaci su se oprostili od rodnog grada serafskog oca i uputili u mjesto La Verna. To je brdo na kojem je sveti Franjo provodio dosta vremena u postu i molitvi te je na tom mjestu primio Kristove rane. Tu su proveli cijeli dan: zajedno sa samostanskom zajednicom sudjelovali su u molitvi časoslova, objedima i procesiji do kapele gdje je sveti Franjo dobio stigme. Euharistijsko slavlje na La Verni predvodio je meštar hercegovačkih novaka fra Slavko Soldo, a propovijedao je fra Pepi Lebreht, meštar novaka na Svetoj Gori.

 

U ranim jutarnjim satima 26. travnja slavljena je sveta misa na La Verni, u kapeli stigmata, koju je predslavio fra Diego Deklić, meštar zadarskih novaka. Nakon mise novaci su se uputili u Padovu gdje su posjetili baziliku svetog Ante Padovanskog i svetište svetog Leopolda Bogdana Mandića. U putu prema Rijeci novaci su pogledali film o svetom Franji. Na Trsatu u Rijeci su prenoćili te se sutradan 27. travnja nakon mise i jutarnje molitve pozdravili i razišli.

 

Tako je završilo još jedno tradicionalno međuprovincijsko hodočašće novaka u Asiz. Puno toga je posjećeno i viđeno. Bitno je istaknuti da su ova mjesta počeci ili izvori franjevaštva, koji su vrlo važni za mlade fratre kako bi se što bolje upoznali s franjevačkim poslanjem.

 

Novaci na poseban način zahvaljuju provincijalima JKPM koji su omogućili ovo hodočašće, ali i svima onima koji su svojim molitvama ili darovima pomogli organizaciju i realizaciju ovog novačkog hoda stopama svetog Franje.

Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: