Gorica-Livno, 3. svibnja 2015.

 

Krizma na Gorici 

 

U samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici 3. svibnja sakrament sv. potvrde primilo je 94 krizmanika iz župe Livno

 

U nedjelju 3. svibnja u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici pomoćni biskup banjolučki fra Marko Semren podijelio je sakrament potvrde ovogodišnjim krizmanicima župe Livno. Pečat dara Duha Svetoga primilo je 94 krizmanika. U misnom slavlju koncelebrirali su fratri koji su na službi u župi Livno, a ministrirali su novaci s Gorice. Na misi su pjevali članovi livanjskog župnog zbora. Na početku mise biskupa su pozdravili majka jednog od krizmanika i livanjski župnik fra Vinko Sičaja.

 

 

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije naglasio jedinstvenost i neponovljivost sakramenta svete potvrde. Potaknuo je krizmanike da darove Duha Svetoga koje će primiti razvijaju te da rastu u milosti Božjoj. Kako se brinu za tjelesnu čistoću tako bi se trebali brinuti i za čistoću duše. Potom se osvrnuo na misna čitanja i istaknuo kako trebamo djelom i istinom pokazati svoju vjeru, a ne samo riječima i jezikom. Dao je i zoran primjer o tome kako čovjek nekad Boga priznaje samo ako je prilagođen njegovim mjerilima. Vjernici naprotiv trebaju svoj život temeljiti na istinskom trsu koji je Krist. Po Duhu Svetom znamo da ostajemo u Kristu. Na koncu je biskup spomenuo roditelje i kumove koji svojim primjerom usmjeravaju krizmanike u dublje življenje vjere te je zahvalio svima koji su pripremali krizmanike za primanje krizme.

 

Na kraju misnog slavlja vjernicima se s nekoliko prigodnih misli obratio livanjski župnik. Potom je dvoje krizmanika zahvalilo biskupu prigodnim riječima i poklonom. Nakon završnog blagoslova krizmanici su se zajedno s biskupom i fratrima fotografirali ispred prezbiterija.

 

 

Fra Zoran Topalović

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: