Gorica - Livno, 29. siječnja 2015.

   


Otvorena je izložba Prostor Oblik

 

U prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno otvorena je 29. siječnja 2015. godine izložba umjetničkih djela skupine Prostor Oblik. Ova zbirka djelâ jedna je od najznačajnijih koje posjeduje Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. O izložbi je govorio ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović. On je istaknuo kako se sedamdesetih godina prošlog stoljeća formirala skupina umjetnika pod nazivom Prostor Oblik koja je promijenila pogled bosanskohercegovačkog društva na umjetnost. Zanimljiva je raznolikost umjetničkih izraza članova ove skupine koji su svoje ideje crpili iz svjetskog likovnog miljea svoga vremena.


Osnivačima ove skupine smatraju se četvorica mladih umjetnika: Tomislav Dugonjić, Ljubomir Perčinlić, Enes Mundžić i Edin Numankadić. Njima se, u vrlo kratkom vremenu, pridružuju Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić i drugi umjetnici bliskog načina razmišljanja.


Otvaranje izložbe obogatile su svojim nastupom učenice Osnovne glazbene škole „Franjo S. Vilhar“: Iva Jozić i Hana Džonlagić na flautama, te Ajna Hodžić na harmonici.


Zbirka umjetničkih ostvarenja skupine Prostor Oblik do sada je bila izložena u Liechtensteinu, Magdeburgu, Innsbrucku te u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Ovu izložbu možete pogledati u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno do 29. veljače 2015. godine.

 

 

Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: