Rama, 14.-18. lipnja 2015.


Duhovne vježbe


U franjevačkom samostanu u Rami na Šćitu desetorica novaka Bosne Srebrene proveli su pet dana na duhovnim vježbama pripremajući se za polaganje prvih privremenih zavjeta. Voditelj ovog programa bio je fra Pavo Filipović, dušobrižnik u HKM Traunreut u Njemačkoj. Sve ih je srdačno dočekao i ugostio gvardijan fra Tomislav Brković skupa s ostalim članovima samostanske zajednice.


Program je započeo u nedjelju 14. lipnja u večernjim satima zazivom Duha Svetoga u samostanskoj kapelici. Tijekom duhovnih vježbi fra Pavo je u razmatranjima najmlađim bosanskim franjevcima govorio o životu po duhu i životu po tijelu. Predstavio je tri zapreke za plodonosan duhovni život: požudu tijela, požudu očiju i oholost života. Nasuprot njih govorio je o trima stvarima koje izgrađuju duhovnost vjernika, napose redovnika: molitvi, svetoj ispovijedi i razmatranju Božje riječi.


Novaci su tijekom duhovnih vježbi nastojali upoznati i ramske župe. Ovih dana posjetili su filijalne crkve župe Rama-Šćit u Podboru i Orašcu te župne crkve u Rumbocima i na Gračacu.


Svakodnevna je misna slavlja uz prigodnu propovijed predvodio duhovnik, a novaci su animirali sviranje i pjevanje te čitali misna čitanja. Duhovne vježbe završile su svetom misom u četvrtak 18. lipnja i himnom Tebe Boga hvalimo.


Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: