Gorica – Livno, 15. srpnja 2015.

 

 

Dolazak albanskih novaka

 

U srijedu 15. srpnja, na blagdan svetog Bonaventure biskupa, u popodnevnim satima u Franjevački samostan Gorica/Livno pristigla su još trojica novaka. Novopristigli novaci pripadaju Franjevačkoj kustodiji Naviještenja Marijina u Albaniji i Crnoj Gori.

Odlukom našeg provincijala fra Lovre Gavrana, uz suglasnost Definitorija Bosne Srebrene, i kustosa Albanske kustodije fra Aurela Gjerkaja, uz suglasnost Savjeta Kustodije, oni će godinu novicijata provesti na Gorici u Livnu, zajedno s novacima Bosne Srebrene. Dopratili su ih: kustos fra Aurel i časni brat Talijan, fra Vincenzo Focà, koji već preko 20 godina djeluje u Albaniji.

 

Osim samostanske i novicijatske zajednice, dočekali su ih također i naš provincijal fra Lovro Gavran, skupa s tajnikom Provincije fra Davorom Dominovićem.

 

To za nas nije ništa neobično. To je samo prirodan nastavak naše višestoljetne međuprovincijske suradnje između Bosne Srebrene i Albanije. Naime, mnogi fratri naše Provincije kroz više stoljeća bili su misionari u toj zemlji.

 

Nadamo se da će se mladi fratri Albanci brzo prilagoditi i lijepo osjećati u našoj samostanskoj i novicijatskoj zajednici.

 

Naša nova subraća novaci su:

 

1.         Fra Kristjan Camaj

2.         Fra Valentin Tinaj 

3.         Fra Flodjan Bunjaj

 

Sva trojica su Albanci. Fra Kristjan je rodom iz Tuza u Crnoj Gori, a druga dvojica su iz Vermosha, na krajnjem sjeveru Albanije.

 

Izražavamo im bratsku dobrodošlicu i želimo im sreću i uspjeh na našem zajedničkom putu redovništva i svećeništva.

 

Fra Marko Čuturić