Gorica-Livno, 16. travnja 2015.

 

Dječje igračke iz hrvatske baštine

 


U samim počecima civilizacije dječja se igračka pojavljuje kao jedan od važnih elemenata ljudskog razvoja i jedan od prvih zapisa oblikovanja. Napretkom civilizacije u srednjem vijeku mijenja se i tehnologija izrade dječjih igračaka. Pojava i primjena novih materijala stvara veće mogućnosti za njihovu proizvodnju. U današnje vrijeme djecu zaokupljaju elektronske igre koje sigurno potiskuju njihovu maštu. Ipak, značajna je činjenica, koju potvrđuju stručnjaci i izrađivači, da se upravo u ovo mobilno vrijeme povećava interes za igračke iz narodne baštine.

 

Dana 16. travnja 2015. godine interes za ručno izrađene igračke pokazali su i Livnjaci kojima je darovana nesvakidašnja izložba pod nazivom Dječje igračke iz hrvatske baštine u realizaciji Etnografskog muzeja iz Zagreba i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno. U dvorani Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici posebno oduševljenje vladalo je među djecom koja su došla u velikom broju. Na samom su početku programa učenice Hana Đonlagić i Iva Jozić odsvirale Beethovenov Allegro con brio na flautama nakon čega su David Kovačić, Stefan Đurica i Gabrijel Ivančić na klarinetima odsvirali Mozartov Divertimento. Ravnatelj je muzeja Josip Gelo na samom početku poseban pozdrav uputio  djeci, ali i ostalim posjetiteljima naglašavajući da se zaboravljamo igrati s djecom te da svima nedostaje jedna doza igre. Ova izložba može biti poticaj za bolju komunikaciju u obitelji. U svom uvodu predstavio je autoricu izložbe dr. sc. Iris Biškupić Bašić te joj zahvalio na spremnosti i dobro odrađenoj izložbi. Ona se predstavila publici uz riječi hvale djeci koja su izrađivala izložene igračke. Napomenula je da su drvene igračke posljednjih godina jedan od najatraktivnijih proizvoda Krapinsko-zagorske županije. Istaknula je da su igračke upisane na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijale kulturne baštine čovječanstva od 2009. godine. Nakon još dvije izvedbe učenika glazbene škole slijedilo je otvaranje same izložbe. Ta je čast dodijeljena Silviji Brčić načelnikovoj savjetnici i članici odbora za proslavu Danâ obrane Livna. Naime, izložba je organizirana i u sklopu 23. obljetnice obrane Livna koja se obilježava od 13. do 23. travnja.

 

Izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine bit će otvorena do 12. lipnja 2015. godine. Ovu jedinstvenu izložbu, posebnu zanimljivu za djecu, vrijedi doći i pogledati.

fra Nikola Matošević

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: