Gorica-Livno, 6. siječnja 2015.
Bogojavljenje i blagoslov samostana


            U utorak, 6. siječnja 2015. godine, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla proslavljena je svetkovina Bogojavljenja (Sveta tri kralja). Svete je mise predvodio fra Franjo Vrgoč, drugi meštar novaka. U prigodnim propovijedima fra Franjo se osvrnuo na značenje današnjeg dana, posebno istaknuvši značenje poklonâ koje se mudraci donijeli Isusu. Naglasio je da njihova bit nije u ovozemaljskoj vrijednosti već u onome što oni simboliziraju. Zlato predstavlja kraljevu moć, tamjan velikog svećenika, a smirna Isusov ukop. Pod pučkom sv. misom obavljen je obred blagoslova svete vode i soli.

            Nakon svete mise uslijedio je blagoslov samostana. Novaci i samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak su se okupili u sakristiji, odakle su se pjevajući božićne pjesme uputili prema fratarskoj razgovornici, gdje su došli i ostali fratri i časne sestre. U razgovornici je pročitano biblijsko čitanje i psalam, te odlomak iz evanđelja, te izrečena blagoslovna molitva. Noseći blagoslovljenu vodu, križ, svijeće, kadionicu i korpu za darove, novaci su se prateći fra Tvrtka uputili u blagoslov ostalih samostanskih prostorija.

            U predvečerje istoka dana vikar fra Tvrtko, meštar fra Marko Ešegović i novaci su se uputili u susjedni samostan sestra franjevki na Gorici. Zajedno su u kapeli izmolili Večernju, a nakon molitve fra Tvrtko je pod vodstvom predstojnice s. Aleksandre Baotić blagoslovio njihove prostorije. Nakon blagoslova svi su sudjelovali na svečanoj večeri koju su sestre pripremile.Fra Antonio Baketarić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: