Gorica-Livno, 27. lipnja 2015.


Blagoslov i kolaudacija novih orgulja


U sklopu kulturno vjerske manifestacije Naša Gorica u samostanskoj crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici kod Livna 27. lipnja blagoslovljene su nove orgulje. Na početku programa prisutne uzvanike pozdravio je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. On je napose pozdravio i zahvalio članu goričke samostanske zajednice fra Jozi Vrdoljaku darovatelju ovog instrumenta koji je okrunio ovu velebnu crkvu. Fra Jozo je zatim predvodio obred blagoslova kraljice instrumenata kako ih naziva slavni Mozart. U svom prigodnom obraćanju, fra Jozo je istaknuo ulogu svete orguljske glazbe u katoličkoj liturgiji. Njegov dar plod je 50-godišnjeg marljivog rada tijekom školskih praznika na njemačkim župama. Darovi njegovih dobročinitelja uloženi su u nabavku instrumenta koji će biti Bogu na slavu, a livanjskom puku na duhovnu korist i poboljšanje vjerskog života.


Nakon samog blagoslova, orgulje su se prvi put oglasile na oduševljenje svih prisutnih. Zatim ih je fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, predstavio prisutnom puku. Najprije je kazao nekoliko riječi o povijesti orgulja općenito, a zatim i o načinima njihova funkcioniranja te njihovoj umjetničkoj, liturgijskoj, duhovnoj i pedagoškoj ulozi.


Program je nastavljen koncertom vrsnog orguljaša Marija Penzara te opernog pjevača Ivice Šarića koji su izveli više glazbenih djela poput Fantasia in C Johana Sebastiana Bacha, Panis angelicus Cesara Francka, Schubertovu Ave Maria te druga poznata djela.


Na koncu programa prisutnima se obratio Anton Škrabl, ravnatelj tvrtke Škrabl iz Rogaške Slatine koja je izradila i postavila nove orgulje. U obraćanju on je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi novih orgulja te uručio prigodne darove.


Blagoslov i kolaudacija najvećih orgulja u Bosni i Hercegovini završen je pjesmom Zdravo Djevo čime su prisutni vjernici zahvalili Bogu i Majci Božjoj na ovom predivnom događaju. Moderator programa bio je vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula.


Goričke orgulje izrađene su po klasičnom mehaničkom sustavu s mehaničkom registarskom i tonskom trakturom te dodatnom elektronskom registarskom i tonskom trakturom zajedno s računalnom memorijom koja omogućava orguljašu i izvođaču koncerta brz i neograničen broj kombinacija izbora registara na sviraoniku koji se nalazi na koru te sviraoniku ispred prezbiterija.


Goričke orgulje imaju 41 registar što ih trenutno čini najvećim orguljama u Bosni i Hercegovini. Do sada su prednjačile orgulje u župi Vidovice koji imaju 35 registara.Ovaj veličanstveni instrument u samostanskoj crkvi sadrži III manuala i pedal te točno 3010 svirala, od toga 282 drvena i 2728 metalna, međusobno potpuno različita. U orgulje je ugrađeno više od 350 000 različitih većih i manjih dijelova od različitog materijala. Kućište je visoko 9 metara, široko 8,5 metara, a dubina zajedno sa sviraonikom iznosi 6,3 metra.


Fra Antonio Gašić

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: