Gorica – Livno, 2. rujna 2015.

 

A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...

Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina

 

U srijedu 2. rujna, u klaustru Franjevačkog samostana Gorica - Livno otvorena je izložba pod nazivom: „A, onda odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu – Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“. Tema ovog izložbenog postava je razdoblje 1914. - 1918. Projekt je nastao u suradnji između Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i British council-a.


Začetnice ovog hvalevrijednog projekta su Elma Hašimbegović, ravnateljica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Amila Lagumdžija predstavnica British council-a. One su zajedno s ravnateljem Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno gospodinom Josipom Gelom govorile o svrsi ove izložbe. A na kocnu je gđa Amila i otvorila samu izložbu. Posjetitelji izložbe imali su priliku vidjeti originalno oružje, fotografije, izvještaje medija, novine, dokumente i stvari koje su obilježile ovo razdoblje.


Livno je sedmi grad koji je ugostio ovu izložbu i ujedno posljednji u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će izložba iako je riječ o ratu i ratnim djelovanjima biti most u izgradnji mira i povjerenja te da će se i u budućnosti nastaviti suradanja između ove dvije ustanove istako je gospodin Gelo.


Tekst: Fra Marko Čuturić

Fotografija: Kristjan Camaj