Gorica - Livno, 6. srpnja 2014.

 

Zavjetovanje novaka

 

U nedjelju 6. srpnja šestorica novaka franjevačke provincije Bosne Srebrene postali su punopravni članovi provincije položivši svoje prve privremene zavjete

 

Na XIV. nedjelju kroz godinu, 5. srpnja, šestorica novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene postali su punopravni članovi provincije položivši svoje prve privremene zavjete. Obred zavjetovanja bio je pod svetom misom u 10 sati u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a misno je slavlje predvodio mnogopoštovani otac provinijal fra Lovro Gavran. S njime u koncelebraciji bili su: vikar provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula, meštar novaka fra Marko Ešegović, meštar bogoslova fra Danimir Pezer, gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, te još nekoliko svećenika.

 

U svojoj propovijedi provincijal se osvrnuo na misna čitanja te govorio o životnom bremenu i jarmu. Svakome je životni jaram sladak i breme lako ukoliko ide hrabro i sigurno do određenog cilja. Ukoliko se dođe do samoga kraja i odustane, to ne valja! - poručio je provincijal fra Lovro novacima. Napravio je usporedbu redovnika i plivača koji se bori da u olujnom nevremenu ispliva na obalu, ali pri samom kraju, nekoliko metara pred obalom preda se i utopi se. Tako je i u redovničkom životu, ponekad bude poteškoća, ali tko ide hrabro do cilja uistinu će spoznati da je životni jaram sladak i breme lako.

 

Nakon propovijedi uslijedio je obred zavjetovanja kada su novaci položili svoje ruke u ruke mnogopoštovanog fra Lovre i obećali da će kroz godinu dana živjeti u poslušnosti, čistoći i bez vlasništva, te nakon toga primili su Pravilo sv. Franje.

 

Misno su slavlje pjesmom animirali članovi livanjskog i goričkog zbora, a dirigirao je bogoslov fra Emanuel Josić. Novaci su čitali čitanja, molitvu vjernika i pjevali psalam. Nakon mise uslijedio je ručak i zajedničko druženje u samostanskoj blagovaonici.

 

Novozavjetovanici su: fra Josip Adrić (župa Tolisa), fra Stjepan Antolović (župa Osova), fra Ivan Perić (župa Brestovsko), fra Stjepan Lukašević (župa Brestovsko), fra Ivan Matičević (župa Tuzla) i fra Antonio Mijatović (župa Tuzla).

  

 

Fra Stjepan Antolović