Mostar, 27. rujna 2014.

XVII. Redovnički dan

         U organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP-a BiH), u subotu 27. rujna, održan je sedamnaesti po redu Redovnički dan. Ovogodišnji je domaćin bila Hercegovačka franjevačka provincija.

            Program skupa je započeo u 10 sati Zazivom Duha Svetoga u kripti crkve. Riječi dobrodošlice su izrekli: fra Lovro Gavran, predsjednik KVRPP-a BiH, fra Miljenko Šteko, provincijal domaćin i fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. Nakon toga uslijedilo je predavanje na temu Poziv radosti Evanđelja, koje je održao bivši generalni ministar Reda Manje braće mons. José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.  Mons Carballo je između ostalog rekao da će se za vrijeme Godine posvećenog života pokušati ostvariti tri cilja 1. sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti, 2. s nadom prigrliti budućnost i 3. sa strašću živjeti sadašnjost. Potom je naveo četiri riječi koje trebaju odzvanjati u redovničkom životu, a to su Evanđelje, proroštvo, radost i nada.Nakon predavanja i rasprave bila je mogućnost za ispovijed.

Euharistijsko slavlje predvodio je i pod njim propovijedao mjesni biskup mons. Ratko Perić uz koncelebraciju mons. José Rodrígueza Carballa, te dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i još tridesetak svećenika. Mons. Ratko se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na Isusove riječi koje govore odakle dolazi prava radost i veselje. Istaknuo je da se ta dva pojma, radost i veselje, mogu i miješati, pretapati, te da se ima poseban doživljaj kada se ta unutarnja radost prenese i u vanjsko veselje, u ukusan objed i spontanu pjesmu. Misno pjevanje i sviranje predvodili su bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije.

            U popodnevnim satima pod vodstvom fra Ante Marića organizirano je razgledavanje kulturno povijesnih znamenitosti kao franjevačkog samostana i crkve i knjižnice, a za braću koja su u formaciji, postulante, novake i bogoslove,  mons. Carballo održao je predavanje. Istaknuo je svoje zadovoljstvo susretom s njima, te im je dao nekoliko smjernica za življenje franjevaštva u početnoj formaciji.

            Nakon razgledavanja znamenitosti i predavanja, u dvorani hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača odigran je scenski prikaz drame Majka Terezija - Svetica Tame Venka Anadovskog u režiji Gradimira Gojera.

            U 18 sati u crkvi je uslijedila Večernja molitva časoslova koju su pjevanjem predvodili bogoslovi Bosne Srebrene, i koja je bila posljednja točka skupa.

 

Fra Antonio Baketarić