Gorica – Livno, 19. lipnja 2014.

 

Tijelovo

 

U četvrtak 19. lipnja na svetkovinu Tijelova u goričkoj samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla s početkom u 18 sati proslavljena je sveta misa koju je predvodio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, a nakon mise obavljena je i svečana procesija u samostanskom dvorištu

 

Na svetkovinu je Tijelova u goričkoj samostanskoj crkvi proslavljena sveta misa u 18 sati, a predvodio ju je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Okupio se znatan broj vjernika kako bi posebnu čast iskazali Presvetom Tijelu i Krvi Kristovoj. Misno je slavlje animirao pjevanjem župni zbor iz Livna pod vodstvom sestre Julijane Djaković.

 

Propovijed je fra Miroslav započeo s podatkom da je ova svetkovina utemeljena na Veliki četvrtak. Zatim je nastavio da je ovo blagdan „Kruha svagdašnjeg“ za kojeg kršćani svakodnevno mole. Dalje je govorio o Euharistiji kao sakramentu i kao blagdanu jedinstva s Kristom, a zaključio riječima da se čovjek treba osjećati obdarenim, pomirenim i voljenim bez obzira na svu bijedu koju nosi u sebi. Čovjek mora omekšati srce koje je svakako ranjivo i osjetljivo.

 

Nakon pričesti uslijedila je svečana procesija kroz samostansko dvorište u kojoj se na četiri postaje molilo pred Presvetim. U procesiji su išli ministranti, dječica u narodnim nošnjama koji su posipali cvijeće, svećenici, pjevači i ostali puk. Na koncu su pjevali „Tebe Boga hvalimo“ i „Divnoj dakle,“ a nakon toga gvardijan fra Miroslav je udijelio završni blagoslov i završio misno slavlje.

 

Fra Stjepan Antolović