Humac, 28. listopada 2014.

 

Susret novaka franjevačkih provincija Bosne i Hercegovine

 

         U utorak, 29. listopada 2014. godine održan je susret novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene i  Hercegovačke franjevačke provincije. Novaci Bosne Srebrene zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem pristigli su na Humac u prijepodnevnim satima. Dočekali su ih hercegovački novaci i njihovi meštri fra Slavko Soldo i fra Ivan Landeka. Odmah po dolasku, nakon kratke okrepe, uputili su se u obilazak muzeja i galerije. Kroz zanimljiv muzej, koji je po mnogočemu specifičan i koji je prvi muzej u BiH, proveo ih je fra Milan Jukić, kao i kroz galeriju koja ima istu tematiku i naziv - Majka.

Nakon obilaska muzejskih i galerijskih prostorija uputili su se u blagovaonicu, gdje su najprije zajedno s ostalom samostanskom braćom izmolili srednji čas, a potom ručali. U popodnevnim satima odigrana je i utakmica u kojoj su bolji rezultat postigli domaćini. Nakon utakmice druženje je nastavljeno u novicijatskoj razgovornici uz pjesmu i još jednu okrepu.

Premda se radilo o cjelodnevnom druženju, ubrzo je došlo vrijeme povratka kući. Fra Slavko je izrekao riječi zahvale za dolazak i naglasio da je i ovo druženje jedan primjer kako Bosna Srebrena i Hercegovačka provincija trebaju njegovati dobre odnose. Fra Marko je zahvalio hercegovačkim novacima i meštrima na srdačnom prijemu i najavio uzvratni susret u svibnju 2015. na Gorici u Livnu.

 

 

Fra Zdenko Frljić

 

 

Podijelite vijest na Facebook-u: