Samobor, 22-25. rujna 2014.

Susret franjevačkih novaka

Kao i prethodnih godina tako je i ove nastavljena tradicija susreta franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije. Ovogodišnji domaćin bila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda. Na susretu je sudjelovalo ukupno 39 novaka: 2 iz Slovenske franjevačke provincije Svetog Križa, 10 iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, 1 iz Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, 4 iz Provincije Presvetog Otkupitelja, 12 iz Bosne Srebrene i 10 iz Hercegovačke franjevačke provincije, te 9 meštara. Susret je održan u Kući susreta Tabor u Samoboru od 22. do 25. rujna.

Program susreta započeo je u ponedjeljak 22. rujna Večernjom molitvom časoslova. Nakon molitve meštar domaćina fra Tomislav Faletar ukratko je predstavio četverodnevni program, a nakon predstavljanja uslijedilo je upoznavanje i zajedničko druženje.

Sutradan, 23. rujna uslijedio je izlet u Provinciju. Prvo odredište bio je Čakovec, gdje smo najprije posjetili župnu crkvu sv. Ante Padovanskog, a potom i franjevački samostan i crkvu sv. Nikole biskupa, stari grad Čakovec ili kako se drugačije naziva Stari grad Zrinskih te Muzej Međimurja. Sljedeće odredište bio je barokni grad Varaždin, u kojem smo posjetili franjevački samostan sv. Ivana Krstitelja u kojem smo se sreli s tamošnjim fratrima, između ostalog i s fra Bonaventurom Dudom, varaždinsku katedralu Uznesenja BDM te Cenacolo, bratovštinu sv. Josipa Radnika. U Cenacolu borave bivši ovisnici o drogi. Lijepo i srdačno su nas ugostili. Najprije su nam prikazali film o svojoj zajednici i časnoj sestri Elviri koja je zajednicu pokrenula, a potom je dvoje članova zajednice posvjedočilo o svom teškom životnom putu. Podijelili su s nama djelić svog životnog iskustva, te kako sami kažu ispričali su nam nešto o tami koju su živjeli kako bi istakli ono Svjetlo koje je pobijedilo, kako bi nastavili vjerovati da Bogu ništa nije nemoguće. Nakon svjedočenja zajedno s njima sudjelovali smo na sv. misi, a poslije mise uz večeru koju su nam pripremili nastavili smo zajedničko druženje nakon čega smo se vratili u Tabor.

Ujutro trećeg dana susreta, svaka je zajednica ukratko predstavila svoju Provinciju i svoj novicijat. Popodne istoga dana novaci su proveli uz zajedničko druženje, neki na nogometnom terenu, a neki šetnjom kroz Samobor. Novaci Bosne srebrene su osvojili prvo mjesto na turniru te ima je navečer udijeljen pehar. Uvečer smo posjetili Franjevački samostan i crkvu Uznesenja BDM, gdje smo sudjelovali na sv. misi.

Zadnjeg dana susreta posjetili smo samostan sestara klarisa u Mikulićima (Zagreb), gdje smo zajedno sudjelovali na sv. misi. Klarise su nam ukratko ispričale ponešto o svom životnom putu i počastile nas zakuskom. Nakon toga uputili smo se prema Kaptolu, gdje smo posjetili Franjevački samostan i crkvu sv. Franje Asiškoga. Sa samostanskom braćom smo ručali što je bila završna točka susreta. Izrečene su riječi zahvale, a novaci su se pozdravili jedni s drugima i uputili se svojim kućama.

Vjerujem da je ovo bratsko druženje produbilo zajedništvo, kako nas novaka tako i naših odgojitelja. Različita iskustva su razmijenjena, ranija poznanstva učvršćena, a nova stečena.

Po završetku susreta novaci Bosne Srebrene posjetili su također samostan i župu u Sesvetskoj Sopnici, te pri povratku kući župe: Okučani, Gornji Bogićevci i Podmilačje.

 

 

 

Fra Antonio Baketarić