14-16. studenoga 2014.


Putopis kroz plehanski krajNovaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene su zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem od 14 do 16. studenoga posjetili plehansko samostansko područje. Glavna dva razloga putovanja su nastupi u filijalnoj crkvi župe Plehan, na Modranu (povodom proslave patrona sv. Nikole Tavelića) i u župi Gornja Dubica.

U petak 14. studenoga krenuli su iz Livna nešto iza podneva prema župi Foča. U Foči ih je dočekao i ugostio na konaku župnik fra Jozo Gogić. Pokazao im je crkvu Prečistog Srca Marijina, koja je još uvijek u izgradnji, te ukratko prikazao povijest župe Foča do današnjih dana.

Sutradan, 15. studenoga,  novaci i meštar su zahvalili fra Jozi na gostoprimstvu te su se uputili prema Modranu, filijali župe Plehan, gdje su novaci pjevanjem i sviranjem na tamburicama animirali sv. misu i ujedno prvi put izveli pjesmu U Šibeniku gradu krasnom, koju je posebno za ovu prigodu napisao fra Mirko Filipović, vikar franjevačkog samostana na Plehanu, a uglazbio fra Slavko Topić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svetu misu u 11 sati predvodio je fra Marko, meštar novaka, uz koncelebraciju župnika i gvardijana na Plehanu fra Ilije Kovačevića, samostanskog vikara na Plehanu fra Mirka i još nekoliko svećenika. Fra Marko se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na sv. Nikolu Tavelića istaknuvši nekoliko bitnih crtica iz njegova života s posebnim osvrtom na činjenicu da je sv. Nikola bio misionar u Bosni kroz 12 godina i da ju je prošao uzduž i poprijeko. Župnik fra Ilija je zahvalio fra Marku na predvođenju sv. mise, novacima na animiranju, vjernicima na dolasku, te na koncu svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovoga slavlja, potom je nabrojao sve što se uradilo i što se planira uraditi na projektu izgradnje filijalne crkve na Modranu. Također je zahvalio Odboru za obnovu crkve i svim darovateljima na njihovoj spremnosti za angažiranost, financijsku i svaku drugu pomoć oko izgradnje crkve. Poslije svete mise folklorna skupina Rodna gruda iz Dugog Sela kod Zagreba, povela je igru i ples, nakon čega su se svi našli na ručku pod šatorom koji je organizator pripremio.

Nakon Modrana novaci su se uputili prema Plehanu, gdje su ih dočekali gvardijan i župnik fra Ilija, vikar fra Mirko i fra Mladen Ravnjak. Nakon kratkog druženja uz kavu u preuređenim prostorijama gospodarske zgrade koja još uvijek plehanskim fratrima zamjenjuje samostan, fra Mirko je proveo novake kroz samostansku i župnu crkvu sv. Marka Evanđelista, koja je još u izgradnji, te kapelicu sv. Ive koja nas, gotovo sva u staklu, na sebi svojstven način vraća u nekadašnju bosansku svakodnevnicu, kada se misa služila samo na otvorenom prostoru. Također, proveo nas je kroz okoliš na kojem se planira izgradnja samostana, kulturnog središta i popratnih objekata, koji bi po završetku izgradnje zajedno sa crkvom i kapelicom trebali činiti jedno jedinstveno zdanje, koje je projektant Zlatko Ugljen zamislio kao vjersko i kulturno središte Plehan. Budući da se plehanski franjevci pored pastoralnog djelovanja bave i poljoprivredom, fra Mirko je novake ukratko upoznao i s poljoprivrednom proizvodnjom pokazavši im poljoprivredne zgrade i njive, te istaknuvši posebno činjenicu da tim svojim primjerom žele vjernicima pokazati da se oko samostana nešto radi i da Plehan nije uništen, a također da ih na taj način i potaknu i daju tračak nade i optimizma za bolje sutra.

Sljedeće odredište novacima i njihovom meštru bila je župa Žeravac. Tamo su ih dočekali župnik fra Ivan Ćurić i župni vikari fra Mladen Perić i fra Andrija Zirdum. Župnik im je pokazao župnu crkvu sv. Franje Asiškog, koja je u izgradnji, te ih je upoznao sa trenutnim stanjem u župi, koja kao i gotovo sve župe plehanskoga kraja nosi teške ratne rane. Nakon Žeravca nastavljen je put prema Koraću.

U Koraću su ih dočekali župnik fra Ivan Marić i župni vikar fra Velimir Zirdum. Proveli su ih kroz župnu crkvu Uznesenja BDM, koja je prije rata slovila kao jedna od umjetnički najuređenijih crkava Bosne i Hercegovine. Paljenjem crkve gotovo sve je uništeno. Nova crkva je izgrađena uz neke manje izmjene prema istom projektu Josipa Vancaša.

Nakon Koraća došao je red i na župu Imena Marijina - Svilaj, gdje je novake i meštra dočekao župnik fra Petar Andrijanić. Upoznao ih je sa trenutnim stanjem župe i graditeljskim pothvatima na župnoj crkvi i kućama od povratka nakon rata pa do danas.

Pretposljednje današnje odredište bila je župa sv. Marka Evanđelista - Potočani. Župnik fra Mladen Jozić rekao je nekoliko riječi o prošlosti i sadašnjosti župe. Proveo nas je kroz župnu crkvu i rekao ponešto o umjetničkim djelima kojima je ova župna crkva ukrašena. Nakon Potočana novaci i meštar uputili su se u župu sv. Josipa, zaručnika BDM - Gornja Dubica, koja je posljednje današnje odredište, gdje su i prenoćili.

Sutradan, 16. studenoga, novaci su sudjelovali na ranoj svetoj misi u 8 sati i pučkoj svetoj misi u 11 sati. Svete mise je predvodio meštar fra Marko, a novaci su animirali pjevanjem i sviranjem. U ovoj župi su novaci prije četiri mjeseca prvi put obukli franjevački habit i tim činom započeli godinu novicijata. Kao i prije četiri mjeseca, tako su ih i danas župljani dočekali s radošću. Budući da je je župnik fra Velimir Bavrka bio odsutan, novake i meštra je ugostio župni vikar fra Blažan Lipovac. Na kraju pučke sv. mise fra Blažan je zahvalio novacima i meštru na dolasku, te ih potaknuo da budu ustrajni na franjevačkom putu. U popodnevnim satima uputili su se kući, u novicijat u Livno, a usput su posjetili i župu sv. Ante Padovanskog - Sivša.

U Sivši su ih dočekali župnik fra Niko Petonjić i župni vikari fra Željko Nikolić, fra Mario Jurković i fra Kazimir Rehlicki. Nakon druženja uz kavu i zakusku, župnik fra Niko proveo je novake kroz crkvu, rekavši ponešto i o crkvi, a i općenito o samoj župi.

Puni novih dojmova o novim mjestima, koja prije nisu imali prilike upoznati novaci i meštar vratili su se u večernjim satima u Livno.

Gotovo sve župe plehanskog samostanskog područja nose velike ratne rane. Brojne poteškoće i brojna nesnalaženja i dan danas priječe rađanje optimizma u ljudima, rađanja nade u bolje sutra, nade u povratak. Međutim, unatoč svim tim poteškoćama fratri su se kao i mnogo puta do sada vratili na svoja zgarišta. Svojim primjerom i svojom ustrajnošću govore da će ovaj kraj i dalje živjeti. Tko god posjeti ova mjesta u to će se zasigurno uvjeriti.


Fra Antonio Baketarić

 

Podijelite putopis na Facebook-u: