Orlovača – Livno, 12. studenoga 2014.

 

Proslava sv. Nikole Tavelića u livanjskoj vojarni

 

 

O, Nikola, o, brate sveti,

moli sad za nas.

Da Krist za kog si htio mrijeti

bude nam vječni spas.

 

            Ovim stihovima, čiji je autor fra Mirko Filipović, započelo je misno slavlje u kapelici vojarne Ante Bruno Bušić na Orlovači kod Livna u povodu proslave sv. Nikole Tavelića, zaštitnika spomenute vojarne. Misu je predvodio vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić uz suslavlje domaćina            fra Mate Logare i drugih vojnih kapelana iz Bosne i Hercegovine.

            U svojoj propovijedi biskup je naglasio značenje mučeničkog svjedočenja u povijesti Crkve te da kršćani danas ne časte mučenike samo zato što su oni prolili svoju krv, nego prije svega zato što su time posvjedočili svoju vjeru i pripadnost Bogu. Život i djelo svetaca svakom kršćaninu treba biti primjer nasljedovanja Isusa Krista i vjernosti Bogu. U nastavku je mons. Vukšić upozorio da je danas kršćanstvo na europskom tlu suočeno s novim oblikom mučeništva, ne više mučeništvom svojih pojedinih članova, nego mučeništvom i trpljenjem evanđeoskih vrednota koje se neprestano potiskuju u stranu nastojeći ih se izbaciti iz europske kulture i civilizacije.

            Na misi je bilo i nekoliko generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a novaci Bosne Srebrene vodili su pjevanje i sviranje uz tamburice.

 

fra Fabio Badrov

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: