Podmilačje, 23 – 24. lipnja 2014.

 

Proslava sv. Ivana Krstitelja

 

U župi Podmilačje je proslavljen sveti Ivan Krstitelj. Svetu misu uočnicu za bolesne u 18 sati predslavio je kardinal Vinko Puljić, a na sam dan proslave svečano misno slavlje, također za bolesne, u 11 sati predvodio je profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Slavko Topić

 

U ponedjeljak 23. lipnja započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju svetog Ivana Krstitelja. Poznato je da u ovo svetište dolazi mnogo hodočasnika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih europskih zemalja. Tako je bilo i ove godine. Deseci tisuća vjernika prisustvovalo je misnim slavljima koja su proslavljena na vanjskom oltaru. Više desetaka svećenika kroz ova dva dana bilo je na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi, dok su bogoslovi i novaci pomagali u pripremanju liturgijskih slavlja i ostalih obveza u župnom uredu. Bogoslov fra Emanuel Josić zajedno s časnom sestrom Mirom Bliznac predvodio je animiranje misnih slavlja svirajući i pjevajući uz pomoć pjevačkog zbora. Na otvaranju proslave podmilački župnik fra Ilija Stipić pozdravio je sve hodočasnike, redovnike i redovnice i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli pri organizaciji ovog svečanog događaja.

 

Prvo misno slavlje u 16 sati predvodio je fra Hrvoje Radić, vikar franjevačkog samostana u Jajcu. Sve je započelo iznošenjem kipa sv. Ivana Krstitelja iz male crkvice u crkveno dvorište u svečanoj procesiji. Nakon ove mise u 18 sati je sv. misu za bolesnike predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić. U propovijedi je kardinal Vinko govorio o bolesničkom trpljenju i mukama koje bolesnici proživljavaju. Ono što je bitno za svakog bolesnika jest da kao pravi kršćanin mora utjehu tražiti u Isusu Kristu koji je podnio tešku muku i umro na križu za otkupljenje grijeha. Riječi koje je uputio prije svega nazočnim bolesnicima u svetištu glase: „Ovdje sam s vama. Dijelim ovu radost i poručujem vam da prihvatite svoj križ, svoju muku i da slijedite Isusa Krista. Krist je jedina utjeha svakom bolesniku koji je na postelji.“ Na završetku je kazao da je strpljenje najpotrebnije u bolesti, te da je to jedna od najvažnijih kreposti ovoga vremena. Na koncu misnog slavlja kardinal je imao klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te je udijelio svečani blagoslov.

 

U utorak 24. lipnja, na sam dan rođenja Ivana Krstitelja, sv. misna slavlja su bila u 7, 8.30 i u 11 sati. Prve dvije sv. mise predvodili su fra Anto Tomas, župnik u Ulicama, i fra Josip Mrnjavac, profesor na Franjevačkoj kl. gimnaziji u Visokom. Još uvijek su hodočasnici pristizali i u potpunosti popunili dvorište u svetištu do početka svete mise za bolesnike koju je u 11 sati predvodio profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Slavko Topić. U propovijedi je fra Slavko pričao o dvama životnim pravilima koja je sveti Ivan Krstitelj primjenjivao. Prvo pravilo odnosi se na molitvu. Ivan zove narod da se moli Bogu, a sami čin Ivanova krštenja snažan je apel poziva. Može se reći da njegov duhovni život zaista nakon toga pravo i započinje. Molitva mijenja zlo stanje naroda i svijeta, ali što je ona zapravo, fra Slavko je pokušao objasniti u nekoliko rečenica. Iskrenim moljenjem Duh Sveti pali svjetlo istine u čovjeku. Na sve životne poteškoće ili probleme treba gledati s pouzdanjem u Boga, a to je povezano s ljubavlju koju čovjek gaji u sebi. Ljubav je, onako vjernički, radost postojanja u Bogu, hrabrost u svim nevoljama života. Kršćanska molitva čisti srce ljudsko od svakog zla i mijenja čovjeka nabolje. U molitvi djeluje Duh Sveti i ona čuva ljude od materijalizma koji je danas prevladao u društvu. Drugo Ivanovo životno pravilo kaže da treba biti preteča svetačkom osobom i dobrim djelima. Ivan je prvi u Isusu prepoznao Mesiju i prema tome on je prvi uzoran kršćanin. Na koncu fra Slavko je poručio bolesnima: „Neka svatko u Ivanu vidi sebe.“ Ostavio je za razmišljanje dva neodgovorena pitanja, a ona glase: Tko je kršćanin? Što je kršćanin? Na koncu misnog slavlja bilo je klanjanje pred Presvetim i svečani blagoslov bolesnika.

Fra Stjepan Antolović