Guber (Livno), 2. kolovoza 2014.

 

Livanjska Porcijunkula

 

            U nazočnosti nekoliko tisuća vjernika i petnaestak svećenika, 2. kolovoza 2014. godine, u livanjskoj je filijalnoj crkvi u Guberu proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske (Porcijunkula). Svetu je misu predvodio i pod njom propovijedao fra Zoran Mandić, župnik i gvardijan iz Jajca. Fra Zoran se u nadahnutoj propovijedi između ostalog osvrnuo na život sv. Franje koji je svijetom hodio propovijedajući i svojim životom svjedočeći Kristovo evanđelje, a koji se uvijek iznova vraćao maloj crkvici Porcijunkuli koja je za njega imala posebno značenje.

Na kraju sv. mise prisutnim vjernicima se riječima zahvale obratio župnik župe Livno fra Vinko Sičaja. Iskazao je svoje zadovoljstvo brzinom radova na crkvi te nadodao da je to plod ponajprije zajedništva mještana mjestâ koja afiliraju ovoj crkvi, a potom i zajedništva cijele župe Livno i cijelog livanjskog kraja te iseljenih Livnjaka i ostalih dobročinitelja.

            Crkva je sada djelomično  uređena. Iznad oltara nalazi se moderna i jedinstvena freska od 40 m2Gospa od Anđela, djelo akademskog slikara Mladena Ivešića, prof. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Oko freske se nalazi prozor na koji se planira staviti vitraj sa simboličnih dvanaest zvijezda. Osim toga sljedeće godine planira se završiti u potpunosti unutrašnje uređenje crkve, tj. planira se popločenje crkve, postavljanje oltara, tebernakula i ambona, te postavljanje četiri vitraja na dva lijeva i dva desna bočna prozora, na kojima će biti oslikani svetački likovi sv. Nikole Tavelića, sv. Franje Asiškog, sv. Klare Asiške i sv. Ante Padovanskog. U crkvi se nalazi još šest prozora na koje će biti postavljeni vitraji s motivima iz Franjine Pjesme stvorova – riječi su župnika fra Vinka.

            Sv. Franjo Asiški na poseban je način štovao Blaženu Djevicu Mariju. Zato je osobito častio malu crkvicu Porcijunkulu koju su mu darovali benediktinci za boravište njegove braće. Ona se danas nalazi nedaleko od Asiza, unutar bazilike Svete Marije Anđeoske, koja se naziva Majkom i Glavom svih franjevačkih crkava. U Porcijunkuli je Franjo postavio temelje svoga reda – Reda Manje braće. Tu je dobio onaj glasoviti potpuni oprost, koji je papa Honorije III. potvrdio i koji se kasnije proširio na druge franjevačke crkve. Zato su i vjernici ovoga dana u Guberu prije i tijekom sv. mise imali priliku za sv. ispovijed nakon koje se uz ispunjene uvjete dobiva potpuni oprost.

 

Fra Antonio Baketarić