Gorica-Livno, 30-31. srpnja 2014.

 

Preko Livna do Asiza

 

 

Ovogodišnji Franjevački hod Frame Bosne Srebrene koji se održava pod geslom Gospodine, što hoćeš da učinim? započeo je 25. srpnja u župi Suho Polje kod Kupresa. Odatle je pedesetak sudionika zajedno s provincijskim duhovnim asistentom fra Danijelom Rajićem krenulo pješačiti preko prostora Kupreške visoravni, Šujice, Livna, Bile i Ljubunčića. Sudionici hoda su u Ljubunčiću sudjelovali na obredu obnove obećanja framaša ove župe, koji je upriličen 29. srpnja. Njihov krajnji cilj hoda bio je samostan na Gorici, gdje su stigli u srijedu 30. srpnja u popodnevnim satima. Na Gorici je najprije organizirano razgledavanje crkve, samostana, muzeja i galerije, a potom su sudjelovali na Misnom slavlju, a u večernjim satima na klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Sutradan, 31. srpnja, na Gorici su se okupili nešto iza podneva. Organiziran je zajednički roštilj i druženje u dvorištu samostana na kojem su sudjelovali i novaci. Predvečer istoga dana u župnoj je crkvi u Livnu bilo pokorničko bogoslužje, ispit savjesti te ispovijedanje, kako bi se svi sudionici pripremili za potpuni oprost grijeha u asiškoj Porcijunkuli na blagdan Gospe od anđela, što je i konačni cilj ovoga hodočašća. Ovim je završen prvi dio hoda u kojem se pješačilo kroz livanjski kraj.

Ujutro 1. kolovoza uputili su se u Italiju, gdje će u narednih nekoliko dana posjetiti mjesta vezana za život sv. Franje. Najprije će posjetiti Padovu. Tu će biti organizirano razgledavanje grada, posjet svetištima sv. Leopolda, sv. Justine i bazilike sv. Ante gdje će biti i sveta misa na hrvatskom jeziku. Zatim će nekoliko dana boraviti u samom Asizu s posjetima važnijim franjevačkim mjestima.

 Kroz ovih nekoliko dana hoda sudionici su dan započinjali ranom jutarnjom molitvom Časoslova. Hod je bio praćen i svakodnevnom molitvom krunice. Za svaki dan bila je predviđena određena tema o kojoj su framaši razmatrali, najprije kroz meditacije i ulomke iz Biblije, života sv. Franje i dokumenta Radost evanđelja, a potom i kroz trenutke zajedničke tišine. Nakon završene dionice puta redovito je slavljena večernja sveta misa. Dan se završavao večernjom molitvom. Osim molitveno-duhovnog programa mladi su imali priliku družiti se kroz igre, pjesmu, ples, smijeh… uz koji se zaboravljaju sve poteškoće (žuljevi, vrućina, kiša i pređeni kilometri). Radilo se i po grupama prema knjižici koja je posebno pripremljena za ovaj put.

            Nama novacima je drago što je gorički samostan i novicijat jedno od odredišta ovogodišnjeg hoda. Framašima i ostalim sudionicima, među kojima ima i nekoliko sjemeništaraca i budućih postulanata želimo sretan put uz želju da ga provedu u vedrom franjevačkom duhu te da se svojim kućama sretno vrate obogaćeni jednim novim iskustvom.

 

Fra Antonio Baketarić