Gorica-Livno, 5. prosinca 2014.
 

Iskušenja Bosne Srebrene            Ni izrazito kišno vrijeme nije spriječilo brojne obožavatelje lijepe riječi da se okupe u večernjima satima, u petak, 5. prosinca 2014, u dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno, na predstavljanju knjige fra Marijana Karaule Iskušenja Bosne Srebrene – Stradanja bosanskih franjevaca 1944.-1985. O knjizi su govorili fra Anđelko Barun, Ivan Lovrenović i sam autor fra Marijan Karaula.

            Promocija je započela nastupom novaka koji su otpjevali psalam Tebi, Gospode, dušu uzdižem. Uvodni je pozdrav uputio izdavač Ivica Pandžić koji je zahvalio autoru i svima koji su došli na promociju. Potom je uslijedio govor fra Anđelka Baruna koji je ukratko predstavio teme kojima se bavi fra Marijanova knjiga. Kazao je kako knjiga govori o zločinima koje su komunisti skrivali i o kojima se nije smjelo govoriti. Komunisti su te zločine počinili i na fratrima. Samo snalažljivost fratara omogućila je opstanak samostanâ. Fra Anđelko se posebno osvrnuo na stradanja livanjskih fratara. Zaključio je kako se autor služio dokumentima i vjerodostojnim izvorima te da se samo na istini i pravdi može izgraditi bolja budućnost. Nakon govora je uslijedio nastup novaka s koralom O sanctissima anima. Promocija je nastavljena govorom urednika knjige Ivana Lovrenovića. Urednik je pokušao usporediti knjigu fra Marijana Karaule s knjigama fratara iz prijašnjih stoljeća. Naglasio je kako autor pripovijeda vjerodostojno jer iza toga stoji vrijedan rad na izvorima. Zatim je usporedio Iskušenja Bosne Srebrene s djelima Ive Andrića. Istaknuo je kako se fratri nikad nisu predali u teškoćama i kako su uvijek izlazili kao pobjednici.

            Naposljetku je govorio i autor fra Marijan. Nazočnima je ispripovjedio kako se zainteresirao istraživati o stradanjima bosanskih franjevaca. Rekao je kako je želio na osnovu dokumenata i činjenica doći do istine i očuvati sjećanje na ubijene fratre. Zatim je zahvalio svima koji su pomogli nastanku knjige i svima koji su došli na promociju. Program je završen pjesmom U Šibeniku gradu krasnom koju su novaci izveli na tamburicama.

 


Fra Zoran Topalović

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: