Tomislavgrad, 24. studenoga 2014.

 


O odnosu vjere i suvremene znanosti

 

Dana 24. studenoga 2014. godine u Tomislavgradu zbio se jedan nesvakidašnji kulturni događaj. U kasnim poslijepodnevnim satima poznati hrvatski znanstvenik dr. Davor Pavuna održao je dva znanstveno-popularna predavanja prilagođena slušateljima. Prvo je bilo u dvorani Pastoralnog centra priređeno, kako navodi organizator predavanja Frama Tomislavgrad, (duhom) mlađoj publici, a drugo u župnoj crkvi za sve uzraste. Teme predavanjā bile su „Mladi pred izazovima globalizacije“ te „Bog i život: Odnos vjere i suvremene znanosti“.

Na samom početku izlaganja o odnosu vjere i znanosti dr. Pavuna je utvrdio da je čovjek i sve što se oko njega nalazi čista znanost. Govoreći o svojoj potrazi za Bogom, u vrijeme kada je kao mladi fizičar već bio predavač na slavnom Harvardu i kada je već obišao gotovo cijeli svijet, želio je slušateljima prenijeti svoju dramatičnu agoniju spoznanja Boga i Stvoritelja, što će ga kasnije učiniti velikim zagovornikom teorije kreacionizma. U svoje predavanje dr. Pavuna uklopio je cio spektar disciplina fizike počevši od Newtonova zakona gravitacije pa sve do kvantne fizike. Božju nazočnost među ljudima nije pokušavao dokazati metafizički, nego načelima čiste fizike.

Dr. Davor Pavuna rođen je 1952. godine u Koprivnici. Diplomirao je fiziku 1977. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao 1982. godine na Cambridgeu. Danas živi i radi u Švicarskoj, a predavanja drži po cijelom svijetu. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u svijetu uopće.

 

Fra Fabio Badrov

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: