Vidoši, 2. kolovoza 2014.

 

Otvoren Biblijski vrt u Vidošima

 

            Biblijski vrt – svojevrsni botanički vrt koji daje djelomični prizor biblijske flore, otvoren je 2. kolovoza 2014. godine podno župne kuće u župi Bezgrešnog Začeća BDM u Vidošima. Na projektu biblijskog vrta marljivo su radile dr. Katica Arar i dr. Radica Ćorić, profesorice na Agronomskom fakultetu sveučilišta u Mostaru. Bitno je spomenuti da su se obje odrekle novčane naknade za ovaj projekt. Na skromnom programu otvorenja prisutnima su se obratili dr. Katica Arar, koja je izrazila svoje zadovoljstvo ovim projektom, te zahvalila na ukazanom povjerenju i stavila se na raspolaganje za daljnju pomoć oko vrta, i  fra Pere Kuliš, župnik župe Vidoši.

U smiraj dana otvaramo vrata Biblijskog vrta, kojeg neki nazivaju botaničkim vrtom, rajskim parkom, no on je ipak samo Biblijski... U njemu su prisutne biljne vrste koje mogu uspijevati u livanjskom kraju, a koje se spominju u Bibliji. U jesen 2006. godine krenuli smo u realizaciju ovoga projekta. Nekad se kraj nije nazirao pa smo na trenutke htjeli i odustati. Ipak došli smo do kraja i danas smo tu. Površina Biblijskog vrta je 6 duluma, dužina ograde oko vrta je 200 metara. U vrt je dovezeno 100 kamiona različitog materijala, 170 kamiona zemlje, od kojih se jedan prevrnuo (vozač je ostao neozlijeđen). Veliki buldožer je utegao teren. Koliko je kamena dovezeno… - samo Bog zna – riječi su koje je između ostalog rekao župnik fra Pere.  

Vrt je otvorio Miran Ćubela, čovjek koji je bio u ovome projektu od samoga početka, dok je sam program otvorenja popraćen s nekoliko glazbenih crtica koje su izveli Kristina Krželj, Dora Kaselj i Josip Bajalo.

            Budući da se ovo otvorenje dogodilo u sklopu manifestacije „Jezerac 2014.“ prihod od kupljenih bonova za obroke koji su organizirani nakon otvorenja išli su u humanitarne svrhe – za djecu s posebnim potrebama župe Vidoši.

Fra Antonio Baketarić