Gornja Dubica, 13. srpnja 2014.

 

  Oblačenje novaka Bosne Srebrene

 

U nedjelju 13. srpnja 2014. godine pod svečanom svetom misom u župi Gornja Dubica dvanaest je mladića prvi put obuklo franjevački habit. Kandidati su pred oltar položili svoje habite te nakon svečano izrečenog Evo me“ obukli odjeću siromaštva, poslušnosti i čistoće. U tome su im pomogli župnici župa iz kojih dolaze, ali i ostali prisutni fratri. Tim činom započela je godina novicijata za fra Zorana Topalovića (župa Vitez), fra Josipa Jazvića (župa Gornja Dubica), fra Antonija Baketarića (župa Rumboci), fra Darija Matanovića (župa Tuzla), fra Antonija Gašića (župa Sivša), fra Nikolu Matoševića (župa Nova Bila), fra Ivana Ercega (župa Gornja Dubica), fra Roberta Kepića (župa Gradina kod Mostara), fra Mislava Jozića (župa Rama-Šćit), fra Zdenka Frljića (župa Vitez), fra Fabija Badrova (župa Vitez) i fra Olivera Livančića (župa Vitez).

 

Svetu misu i obred oblačenja predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebraciju meštra postulanata fra Danijela Rajića, odgojitelja sjemeništaraca fra Josipa Mrnjavca, meštra novaka fra Marka Ešegovića i tridesetak svećenika.Na samom koncu misnog slavlja provincijal je uputio riječi podrške novacima, njihovim roditeljima te ih sve pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja, ali i za sve svećenike, redovnike i redovnice koji su svoj život predali Kristu. Također je poručio novacima da se ne predaju kušnjama koje će dolaziti, da čvrsto ostanu uz Boga i da mu svaki dan zahvaljuju za ono što su dobili kroz redovnički poziv.

 

Poslije mise organiziran je zajednički ručak za sve nazočne, nakon čega su novaci s meštrom fra Markom Ešegovićem otišli za Livno gdje se u samostanu na Gorici nalazi kuća novicijata. Premda je župa Gornja Dubica dobrim dijelom nastradala u nedavnoj elementarnoj nepogodi – neka su sela u potpunosti uništena pred naletom vodene bujice – župljani i župnik fra Velimir Bavrka ovaj su dan organizirali za pamćenje. Naime, novacima su pristigli roditelji, rodbina i mnogobrojni prijatelji te su svi bili ugošćeni kako to samo priliči dobrim domaćinima.

 

 

Fra Antonio Baketarić