Čuklić, 7. prosinca 2014.

 


 

Novaci u Čukliću

 

            U nedjelju 7. prosinca 2014. godine, novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene posjetili su župu Čuklić. Sudjelovali su na svetim misama u župnoj crkvi i filijalnoj crkvi u Prologu. Svete je mise predvodio i pod njima propovijedao meštar novaka fra Marko Ešegović, uz koncelebraciju župnika fra Jure Papića, dok su novaci sudjelovali sviranjem na tamburicama i pjevanjem. Fra Marko je u propovijedi progovorio o smislu Božićnog vremena, koje je pred nama, osvrnuvši se posebno na onu Ivanovu Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze. Ovo je bila prigoda i za promociju duhovnih zvanja. Naime, meštar je na kraju sv. misâ ukratko predstavio novicijat, novake, te je rekao ponešto o njihovom svakodnevnom duhovnom i školskom životu.

            Kao što je ranije i najavljivano, poslije sv. misâ nastavljena je humanitarna akcija za Filipa Blaževića, koji boluje od akutne leukemije. Novaci su naime i u Čukliću, kao i nedjelju ranije na Gorici i u Biloj prodavali: kipove, jaslice, čestitke, fotografije, i mnoge druge predmete, koje su posljednja dva mjeseca izrađivali. Cijene su bile simbolične, a vjernici su se odazvali u velikom broju. Prikupljeno je 1600 KM u župi Čuklić, a sveukupno su novaci za Filipa prikupili 3780 KM.

Župnik fra Jure je zahvalilo novacima i meštru na dolasku. Župljanima ih je preporučio u molitve, uz naglasak da je za njih potrebna molitva kako bi ustrajali na svom putu, koji je trnovit i nije jednostavan.

 

 

Fra Antonio Baketarić

 

Podijelite ovaj članak na Facebook-u: