Novi Šeher, 6-8. rujna 2014.

 

Nastup novaka u Novom Šeheru

 

            Na poziv župnika župe Novi Šeher fra Josipa Tomasa, novaci Bosne Srebrene su gostovali u ovoj župi nekoliko dana (od 6. do 8. rujna). 

U župu su pristigli u predvečerje u  subotu 6. rujna zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem. Dočekali su ih župnik fra Josip Tomas i župni vikar fra Miroslav Batarilo. Nakon okrjepe smjestili su se u svoje sobe i nastavili zajedničko večernje druženje.

Sutradan, 7. rujna sudjelovali su na ranoj misi u 8 sati i pučkoj misi u 11 sati. Ranu misu su animirali pjevajući i svirajući na tamburicama. Sv. mise je predvodio i pod njima propovijedao meštar fra Marko. U propovijedi je fra Marko između ostalog tumačeći ovotjedna nedjeljna čitanja i evanđelje progovorio o tom kako se cijeli naš život sastoji od opomena, od najranijeg djetinjstva pa do najdublje starosti. Dotaknuo se i načina Isusovog opominjanja, koje je sažeto u blaženstvima i kojima bismo trebali težiti.

Nakon mise uslijedio je ručak, a poslije ručka i izlet u Foču. Novake i meštra je u Foči dočekao župnik župe Foča fra Jozo Gogić. Odmah po dolasku pokazao im je novu crkvu, koja je još u izgradnji, te je ukratko iznio nekoliko informacija o župi koja i dan danas nosi ratne rane, koje teško zacjeljuju. Nakon obilaska crkve okrijepili su se u župnoj kući, nakon čega su se s meštrom ponovno uputili prema Novom Šeheru, usput posjetivši kapelicu sv Roka, koja se nalazi na mjestu udaljenom 1 kilometar od sadašnje župne crkve, a koje je nekad bilo sjedište župe. Potom su posjetili kapelicu sv. Ane u zaseoku Bukovac. Došavši u Novi Šeher, novaci su zajedno sa župnikom fra Josipom zapalili roštilj. Neki su vrtili i okrećali meso na roštilju, a neki su se zajedno sa fra Miroslavom Batarilom okušali u večernjoj igri balota.

Treći dan boravka u Novom Šeheru bio je u znaku proslave drugog patrona ove župe – Rođenja BDM ili Male Gospe. Novaci su animirali ranu i pučku svetu misu pjevanjem i sviranjem na tamburicama. Sv. mise je predvodio i pod njima propovijedao fra Željko Nikolić, župni vikar iz župe Sivša. U prigodnim propovijedima fra Željko se osvrnuo na život naše nebeske majke Marije, koja je najbolja zagovarateljica kod Boga. Po završetku mise u dvorištu crkve je zaigrano kolo, kojeg su novaci zasvirali na tamburicama. Poslije ručka novaci i meštar su se pozdravili sa župnikom, kapelanom i ostalim ukućanima i gostima. Izrečene su obostrane riječi zahvale i novaci su se uputili kući.

Putujući prema Livnu posjetili su župe Vitez i Suho Polje. U Vitezu su ih dočekali župnik fra Marko Kepić i župni vikari fra Ivica Vidak i fra Jurica Periša. Nakon okrjepe uz kavu i kolače, župnik fra Marko pokazao je nedavno uređenu crkvu, koja sama po sebi svojom jednostavnošću djeluje smirujuće. Bogata je brojnim djelima, koja zasigurno mogu dobiti epitet - moderno umjetničko blago. Ovom prilikom župnik fra Marko poklonio je novacima grafiku Blaženke Salavarde Isus s djecom. Nakon Viteza novaci su posjetili i župu Suho Polje, gdje ih je dočekao župnik fra Marko Jukić. Počastio ih je večerom, a potom im je pokazao crkvu, župnu kuću i prostorije župne dvorane. U večernjim satima, obogaćeni novim spoznajama o župama koje dosad nisu imali prilike posjetiti, vratili su se u Livno.

         

 

   Fra Antonio Baketarić