Gorica-Livno, 26-28. lipnja 2014.

 

Kulturno-vjerska manifestacija "Naša Gorica"

 

Uoči patrona samostana, sv. Petra i Pavla, Franjevački je samostan na Gorici u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom (FMGG) petu godinu zaredom organizirao manifestaciju kulturno-vjerski dani „Naša Gorica“. Ove godine manifestacija je trajala od 26. do 28. lipnja 2014. godine, a održavala se u novoizgrađenoj zgradi muzeja.

 

U četvrtak je 26. lipnja 2014. u zgradi Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno predstavljena Darovana kolekcija slika i skulptura fra Joze Vrdoljaka. Program je predvodio fra Marijan Karaula, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a pjesmom su animirali novaci fra Stjepan Antolović i fra Ivan Perić. Nekoliko je riječi uputio gvardijan goričkog samostana fra Miroslav Ištuk, te kustosica muzeja, gđa Željka Markov. Ona je kazala kako je Pinakoteka Franjevačkog muzeja i galerije ovim darom obogaćena za 295 umjetničkih djela, te da rad većine muzeja ovisi o takvim darovima ili donacijama. Gvardijan je u svojih nekoliko rečenica izrekao franjevačko načelo koje glasi „Ne živjeti samo sebi, nego i drugima koristiti“. Također je dodao da su fratri uvijek imali osjećaj prema kulturnim, tradicionalnim, vjerskim, duhovnim, pa i ekonomskim planovima. Gvardijan je zahvalio fra Jozi na ovom daru i svima zaželio ugodno druženje u nastavku manifestacije. Nakon njih govor je održao fra Jozo Vrdoljak, nekadašnji profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Visokom, te istaknuo nekoliko važnih činjenica koje su ga motivirale da prikuplja umjetnine i pokloni ih samostanu. Kazao je kako u životu svaki čovjek ima određeni cilj i bavi se određenom strukom. Tako je fra Jozo od malih nogu zavolio umjetnost i to je njegova struka. Razlog zbog kojeg je prikupljao slike vrlo je jednostavan, a to je doprinos zajednici. Otvorenje izložbe službeno je najavio fra Marijan, a na ovom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi.

 

Program druge večeri, u subotu 28. lipnja također je predvodio fra Marijan Karaula. Na početku programa ravnatelj muzeja gospodin Josip Gelo uputio je riječi dobrodošlice, a na poseban način pozdravio je članove Akademskog zbora „Vladimir Prelog“ iz Zagreba, koji su ovu večer uljepšali svojim nastupom. Ova večer bila je posvećena fra Jerki Mihaljeviću - fratru za zagovor. Nakon fra Marijanovog govora o fra Jerki, nastupio je Akademski zbor „Vladimir Prelog“ s nekoliko pjesama. 

 

Na kraju programa, gorički gvardija fra Miroslav Ištuk zahvalio je prisutnima a članovima zbora uručio je prigodne darove.

 

Fra Stjepan Antolović i fra Antonio Mijatović