Rama – Šćit, 15 – 19. lipnja 2014.

 

Duhovne vježbe

 

U franjevačkom samostanu na Šćitu u Rami novaci Bosne Srebrene imali su duhovne vježbe u trajanju od pet dana, a predvoditelj je bio fra Pavo Filipović, dušobrižnik u HKM Traunreut u Njemačkoj. Ove duhovne vježbe priprava su za polaganje prvih privremenih zavjeta

 

U franjevačkom samostanu u Rami na Šćitu šestorica novaka Bosne Srebrene zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem proveli su pet dana na duhovnim vježbama (od 15. do 19. lipnja) pripremajući se za polaganje prvih privremenih zavjeta. Voditelj ovog programa bio je fra Pavo Filipović, dušobrižnik u HKM Traunreut u Njemačkoj. Sve ih je srdačno dočekao i ugostio gvardijan fra Tomislav Brković.

 

Program je započeo u nedjelju 15. lipnja u večernjim satima zazivom Duha Svetoga u samostanskoj kapelici. Na samom početku fra Pavo je govorio o važnosti i potrebi duhovnih vježbi za jednog redovnika ili redovnicu. Zatim je govorio o uzvišenosti, ljepoti i blagodati poziva koji je zajedno s Crkvom nadnaravna stvarnost. Spomenuo je i neke crte franjevačke duhovnosti gdje je osobito prikazao Franju i Klaru kao euharistijske ljude, a to znači kao ljude kojima doslovno priznaju da je Isus u Presvetom oltarskom sakramentu stvarno prisutan. Uz sve to nadodao je bitnu karakteristiku svakog čovjeka, a to je stav zahvalnosti koji je konkretni izraz življenja i pokazivanja ljubavi kod čovjeka. Također se osvrnuo i na zavjete: siromaštvo kao temeljni stav redovništva, čistoća koja čovjeku zadaje glavobolju jer je bludnost „ljepljiv“ grijeh, te poslušnost koja je visoko vrednovana, a odnosi se i na Boga i na ljude. Na koncu je uz hvalospjev ljubavi zaključio da je najvažnije za svakog redovnika sačuvati duh molitve i pobožnosti, a to je danas najveći društveni problem.

 

Svakodnevna je misna slavlja uz prigodnu propovijed predvodio fra Pavo, a novaci su animirali svirajući i pjevajući, te čitajući misna čitanja. Na koncu duhovnih vježbi, u četvrtak 19. lipnja novaci su sa samostanskom zajednicom u Rami nazočili pučkoj misi i tijelovskoj procesiji koju je također predvodio fra Pavo. Meštar fra Marko zahvalio je samostanskoj zajednici na gostoprimstvu kao i fra Pavi koji je izdaleka došao i predvodio duhovne vježbe.

 

Fra Stjepan Antolović