Gorica-Livno, 24-29. kolovoza 2014.

 

Duhovne vježbe

 

U samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici od 24. do 29. kolovoza održavane su duhovne vježbe koje je predvodio mons. dr. Anto Orlovac

 

U nedjelju, 24. kolovoza, nakon molitve povečerja, zazivom Duha Svetoga započele su duhovne vježbe za novake i fratre livanjskog samostana. Na duhovnim su vježbama  sudjelovali i trojica livanjskih fratara koji nisu dio samostanske zajednice na Gorici i dvojica fratara koji su na službi u Tomislavgradu. Vježbe je predvodio mons. dr. Anto Orlovac, generalni vikar Banjolučke biskupije, crkveni pravnik i povjesničar.   

            Program duhovnih vježbi sastojao se od zajedničke molitve časoslova, mise s homilijom i predavanja. Mons. Orlovac u svojim je homilijama i predavanjima progovorio o tome kako priroda na poseban način govori o Bogu Stvoritelju, te da se znanost i vjera ne isključuju. Misao vodilja duhovni vježbi bila je: Služimo Gospodinu radosno! Mi smo Bogu radost, a Bog je domovina naše duše. Zatim je progovorio i o Božjem milosrđu i nježnosti koji se najbolje vide u liku Isusa Krista koji je oplijenio samoga sebe i postao nama jednak (Fil 2,7). Božja nježnost znak je Božje snage, a ne slabosti. Nadalje je bilo govora o grijesima koji kod Boga ne stvaraju želju za kažnjavanjem nego ga žaloste. Bog se sažaljeva nad grijesima. Duhovnik se osvrnuo na duhovno stanje suvremenog svijeta kojim sve više vlada pesimizam, a stvoreni smo za radost.

Na koncu je mons. Orlovac progovorio o ljubavi prema Bogu, drugima i samome sebi. Ustvrdio je da je prava ljubav prisutna tek onda kada ljubimo drugoga onakvog kakav jest.  Duhovne vježbe završile su u petak, 29. kolovoza, zajedničkim misnim slavljem i himnom Tebe Boga hvalimo.

 

 

Fra Zoran Topalović