Gorica – Livno, 19. siječnja 2014.

 

Zlatni pir obitelji Miloloža

 

U nedjelju 19. siječnja u kapelici franjevačkog samostana na Gorici u Livnu u 13 sati bračni par Ilija i Ana Miloloža proslavili su svoj zlatni pir na svečanoj misi koju je predvodio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk

 

Nesvakidašnji događaj vrlo vrijedan spomena u franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu dogodio se 19. siječnja kada su bračni drugovi Ilija i Ana Miloloža proslavili svoj zlatni pir. Misno je slavlje bilo u samostanskoj kapelici u 13 sati na kojem su se okupili njihovi najbliži – djeca, rođaci i prijatelji – a predvodio ga je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Na samom početku gvardijan fra Miroslav je rekao kako su se Ilija i Ana uzeli relativno mladi te da im je Bog podario dobro zdravlje i ustrajnost da ovo dožive, a upravo je ova sveta misa prigoda da se sjete svojih najbližih (roditelja i ostalih predaka) jer su oni ponajviše zaslužni za ovaj događaj.

 

Ilija i Ana žive u mjestu Brina koje pripada župi Livno. Za svoga života stekli su trojicu sinova, Davora, Roberta i Ladislava od kojih trenutno imaju sedmero unučadi. U zajedničkom životu proživjeli su pola vijeka, dakle pedeset godina, ispunjavajući svoja obećanja da će jedno drugome biti vjerni i odani u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti.

 

Fra Miroslav nije obnovio obred vjenčanja, ali su bračni drugovi skupa s njime izgovorili zajedničku molitvu kojom će nastaviti živjeti u zajedništvu i starosti i biti vjerni jedno drugome dok ih smrt ne rastavi. U svojem nagovoru gvardijan fra Miroslav je kazao kako trebaju iz sjećanja izbrisati one neugodne trenutke, a ostaviti one najljepše. Ispričao je priču o vjenčanju Adama i Eve te ju je usporedio s današnjim brakom, a poruka je svakog braka uvijek ista: Bog svaki vjerni bračni par blagoslivlja. Odgovornim ponašanjem i kršćanskom zrelošću čuva se bračni prsten vjernosti u dobru i u zlu. Najveću radost u braku donose ljubav i vjera iz kojih se rađaju djeca koja su najvrijednija ostavština svakog bračnog para. Ljubav prema Bogu, a zatim prema sebi i drugima, i vjera koja je voditeljica kršćanina kroz život. Sve u životu je prolazno, ali ove tri vrijednosti ostaju zauvijek u ljudskim srcima.

 

 

Fra Stjepan Antolović