Gorica – Livno, 17. kolovoza 2013.

 

 

Završena obnova unutrašnjosti crkve

 

 

U samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu završena je restauracija oslikanih  zidova i plafona unutar crkve. Radovi su izvršeni u periodu od dvanaest godina. Obnovljeni slikarski radovi na zidovima i plafonu ostali su u izvornom obliku, bez ikakvih promjena

 

 

U subotu, 17. kolovoza 2013. godine završena je restauracija zidova i plafona u unutrašnjosti crkve svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Na samostanskom kapitulu 2002. godine zajednica je odlučila započeti radove na restauraciji crkve, ali pod uvjetom da se ne narušava postojeće stanje, nego da se sve obnovi kako je bilo. Crkva je pod zaštitom države i zbog toga se i ne može mijenjati ništa jer je to kulturna baština. Na temelju tog zaključka samostan je odlučio potražiti izvršitelja (restauratora) radova u crkvi. Zbog Prvog i Drugog svjetskog te Domovinskog rata, potresâ, pukotina, prokišnjavanja i slično, crkva je bila oštećena i vapila je za obnovom, bila je nužna restauracija. Crkvu je oslikao Marko Antonini 1906. godine.

 

Samostanska se zajednica obratila Ivici Šiški, profesoru na Akademiji likovnih znanosti u Zagrebu, koji je rodom iz Livna, da preporuči izvođača radova za restauraciju. On je preporučio profesoricu i pročelnicu Odsjeka za restauraciju na Akademiji likovnih umjetnina Sveučilišta u Zagrebu, gospođu Suzanu Damiani. Ona je 1. kolovoza 2002. godine došla zajedno sa svojim mužem Ivanom, dipl. ing. strojarstva i profesorom na vojnoj školi u Zagrebu i jednim pomoćnikom. Po dogovoru restaurirali su jedan dio u prezbiteriju kao probni rad. Samostanska se zajednica uvjerila u njihovu stručnost i sposobnost te se odlučila uzeti ih za restauratorske radove cijelog interijera crkve. Od tada je profesorica Damiani svake godine preko ljeta po mjesec dana sa svojim mužem i po dva do tri suradnika, a to su restauratori – njezini studenti, boravila u livanjskom samostanu i restaurirala sve oslikane zidove, stupove i plafon crkve.

 

Radovi su završeni 17. kolovoza 2013. na opće zadovoljstvo braće u samostanu, livanjskog puka i mnogobrojnih posjetitelja. Kako se radilo, najbolje se vidi iz priloženih elaborata koje je prof. Damiani uradila i dostavila samostanu svake godine nakon urađenog posla za proteklu godinu. U elaboratima se jasno vidi stanje prije radova, što se i kako radilo i stanje nakon radova. Elaborati ostaju u samostanskom arhivu i najbolje su svjedočanstvo o stručnosti izvedenih radova.

 

Fra Stjepan Antolović