Gorica – Livno, 30. lipnja 2013.

 

Prvo privremeno zavjetovanje novaka

 

U nedjelju 30. lipnja ove godine devetorica ovogodišnjih novaka dalo je prve privremene zavjete

 

Današnja pučka misa započela je svečanom procesijom. Naime, pod ovom misom obavljen je obred svečanog zavjetovanja ovogodišnjih novaka Bosne Srebrene. Njih devetorica dali su obećanja u ruke mnogopoštovanom ocu provincijalu fra Lovri Gavranu, obećavši tako da će živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Novaci su proveli jednu godinu u franjevačkome samostanu na Gorici. Ondje su imali priliku upoznati se s načinom franjevačkog života. U tome su ih poučavali fratri goričke samostanske zajednice, a osobito njihov meštar fra Marko Ešegović i domeštar fra Franjo Vrgoč. 

 

Svečanu svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je provincijal fra Lovro Gavran. S njime u koncelebraciji bili su: tajnik provincije Bosne Srebrene fra Davor Dominović, meštar novaka fra Marko Ešegović, meštar bogoslova fra Danimir Pezer, gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, te još nekoliko svećenika.

 

U svome nagovoru fra Lovro je naglasio ozbiljnost zavjetovanja, ali koje ne zanemaruje ljudske ograničene mogućnosti razumijevanja Božje volje. Ukratko je razložio tri evanđeoska savjeta na koja se fratri osobito odlučuju: siromaštvo, čistoća i poslušnost. Oni su vidljivi u Kristovom životu. Zato, svaki čovjek koji želi hoditi za Kristom, nužno treba svoj život graditi prema ovim savjetima.

 

Poslije mise, čestitanja i fotografiranja, uslijedio je zajednički ručak za fratre, novozavjetovanike i njihovu rodbinu. Na ručku je gvardijan fra Miroslav Ištuk pozdravio sve prisutne te je zahvalio bivšim novacima na svemu što su činili za samostansku zajednicu na Gorici. Gostima se obratio i novački dekan fra Josip Kapetanović koji je osobitu zahvalu uputio fratrima i časnim sestrama, koji su novacima učinili ugodan boravak.

 

Novozavjetovanici su: fra Darko Trbara (Novi Travnik), fra Nikola Neimarević (Guča Gora), fra Vinćenc Kajtazi (Posušje), fra Josip Kapetanović (Lepenica), fra Robert Rašo (Kiseljak), fra Franjo Baraban (Rumboci), fra Nikola Pejčin (Jajce), fra Tomislav Miloloža (Podhum), i fra Denis Jurić (Vitez).