Visoko, 3. svibnja 2014.

 

XVII. ministrantski susret „FRAMIN“

 

Tradicionalni je susret ministranata i ove godine održan u Franjevačkom sjemeništu i postulaturi u Visokom u subotu, 3. svibnja

 

Ministranti su se okupili u Visokom, u prostorijama Franjevačkog sjemeništa i postulature, na sedamnaestom po ministrantskom susretu koji nosi naziv „FRAMIN“. Ovaj tradicionalni događaj simbol je zajedništva i povezanosti ministranata s Crkvom u kojoj su oni poslužitelji kod stola Gospodnjeg. Na susretu je sudjelovalo oko sedamsto ministranata iz trideset franjevačkih župa na kojima pastoralno djeluju franjevci Bosne Srebrene. Organizator susreta bio je fra Danijel Rajić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene i Franjevačkog svjetovnog reda te ujedno i meštar postulanata. Goričke je ministrante vodio gvardijan fra Miroslav Ištuk, a s njima su išli i novaci Bosne Srebrene s meštrom fra Markom Ešegovićem.

 

Okupljanje ministranata započelo je u 10 sati s podjelom majica i prijavama za sudjelovanje u igrama koje su bile dio programa. Zbog neizvjesnih vremenskih prilika, misno je slavlje bilo u dvorani sv. Ante, s početkom u 11 sati, a predvodio ga je fra Domagoj Šimić, samostanski vikar u Fojnici. U koncelebraciji je bilo preko dvadeset svećenika. Slavlje su uzveličali i novaci koji su svirali na tamburicama. Poruka koju je fra Domagoj uputio mladim ministrima Kristovim jest da moraju biti svjesni da su drukčiji od drugih koji ne poslužuju na oltaru. Oni su tim svojim činom bliži Kristu, združuju se s njim i pozvani su da šire radosnu vijest svojim postupcima u svakodnevnom životu. Na koncu misnog slavlja fra Danijel je zahvalio sponzorima koji su pomogli pri organizaciji ovog susreta i svima koji su animirali susret.

 

Nakon misnog slavlja uslijedila je podjela sendviča koje su pripremili postulanti i sjemeništarci, te ostali pomoćnici ovog događaja, članovi Frame Bosne Srebrene. Za učenike završnih razreda osnovnih škola u sklopu programa „Dan otvorenih vrata“ bilo je organizirano razgledavanje prostorija Franjevačkog sjemeništa i postulature, kao i konvikta i gimnazije, a to je učinio ravnatelj fra Zvonko Miličić. Program je nastavljen s igrama bez granica (stolni tenis, kviz znanja, natjecanje u jedenju šampita i dr.). Na kraju oko 15 sati proglašeni su pobjednici, najbolji navijači i navijačice i bila je podjela zahvalnica.

 

Gorički su ministranti pri povratku posjetili župnika u Šujici, fra Matu Logaru. On je ukratko ispričao povijest župe te su razgledali unutrašnjost crkve. Nakon toga nastavili su put prema Livnu gdje su stigli u večernjim satima.

 

Fra Stjepan Antolović