Gorica – Livno, 17 – 19. travnja 2014.

 

Vazmeno trodnevlje

 

U samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu sudjelovalo je mnoštvo puka na obredima Vazmenog trodnevlja kako bi se uistinu pripremili za najveću svetkovinu – svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega. Ovaj period budi sjećanja na oproštajne trenutke Isusove s njegovim učenicima, muku koju je Isus pretrpio za spasenje svega svijeta i smrt na križu, te na kraju Svjetlo koje iz tame obasjava i donosi radost cijelom svijetu

 

Vazmeno trodnevlje započinje na Veliki četvrtak kada se slavi misa Večere Gospodnje. Misno slavlje u samostanskoj crkvi na Gorici bilo je u 18 sati, a predvodio ga je fra Tvrtko Vrdoljak, samostanski vikar i ekonom, a u koncelebraciji su bili i ostali fratri iz samostana i  župe Livno. Na ovoj misi kršćani se sjećaju oproštajnih trenutaka Isusovih s njegovim učenicima. Osim toga ovaj dan je spomendan kada je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red. Kad je svećenik zapjevao „Slava Bogu na visini“  zazvonila su zvona koja će nakon toga šutjeti do Velike subote. Nakon pričesti i popričesne molitve posvećene hostije prenesene su na oltar Srca Isusova gdje je bilo i kratko klanjanje, a vjernici su se u tišini razišli svojim kućama. Navečer je crkva bila otvorena i svi su bili pozvani doći moliti pred oltarom Srca Isusova do 23.30 sati. U samostanskoj blagovaonici za fratre livanjskog kraja nakon obreda bila je zajednička večera kako bi proslavili već spomenuti događaj, ustanovljenje sakramenta svećeničkog reda.

 

Veliki petak je Kristov smrtni dan, dan posta i nemrsa i jedini dan kada se nigdje ne slavi sveta misa. Obred Velikog petka sačinjavaju tri cjeline: služba riječi, klanjanje križu i podjela svete pričesti. Također se pjeva Muka Gospodnja po Ivanu. Obredi su započeli u 16 sati, a predvoditelj je bio fra Bogdan Jolić koji je pjevao i Isusovu ulogu. Ulogu je pisca pjevao fra Marijan Karaula, vikar franjevačke provincije Bosne Srebrene, a ostale uloge pjevali su članovi župnog pjevačkog zbora. Poslije Muke Gospodnje propovijed je održao fra Anđelko Barun, član samostanske zajednice. Mnoštvo puka prisustvovalo je ovom posebnom događaju kako bi razmišljali o Isusovoj muci i smrti koju je za nas podnio na križu.

 

Velika subota je dan kada se slavi misa Vazmenog bdijenja. Ujutro u 7.30 sati bio je blagoslov uskrsnog jela u samostanskoj crkvi. Navečer je u samostanskoj crkvi bdijenje započelo službom svjetla u 19.30 sati, a predvoditelj je bio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Dakle, najprije je bio blagoslov vatre i paljenje uskrsne svijeće koju u mračnu crkvu unose u procesiji i pjevaju tri puta „Svjetlo Kristovo“. Od ove svijeće ostatak vjernika uzima plamen i širi svjetlo dalje kroz crkvu čime se očituje otajstvo svjetla. Oltar je ogoljen. Po dolasku na oltar fra Marijan Karaula je otpjevao „Hvalospjev uskrsnoj svijeći“. Potom su uslijedila čitanja i psalmi koja govore o Božjem stvaranju i njegovoj veličini te o Božjem djelovanju na čovjeka kojim čudesno oblikuje, upravlja i oslobađa. Ovaj dio naziva se Služba riječi. Bila je i obnova krsnih obećanja, te škropljenje naroda. Zapjevavši „Slava Bogu na visini“ zvona su ponovno zazvonila i uslijedio je nastavak svete mise.

 

Obrede su svečanim pjevanjem uveličali članovi župnog zbora iz Livna pod vodstvom sestre Julijane Djaković, predstojnice časnih sestara milosrdnica u Livnu. Novaci Bosne Srebrene su pomagali u animiranju obreda.

 

Na sam dan Uskrsa misna slavlja bila su u 7 i u 10 sati u samostanskoj crkvi. Predvodio ih je fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene.

 

Fra Stjepan Antolović