Livno, 15. listopada 2013.

 

Uvođenje u službu vojnog kapelana

 

U utorak 15. listopada 2013. proslavljena je sveta misa u vojarni u Livnu, pod kojom je obavljeno uvođenje u službu novog vojnog kapelana fra Mate Logare. Euharistijsko slavlje bilo je u 11 sati u kapelici vojarne, a predvodio ga je vojni biskup mons. Tomo Vukšić

 

U utorak 15. listopada u vojarni u Livnu proslavljeno je uvođenje u službu vojnog kapelana. Budući da u vojarni dulji period nije bilo vojnog kapelana, povremeno su dolazili dvojica svećenika iz Srednje Bosne, točnije iz Sarajeva i Travnika, kako bi bili na usluzi. Sada je taj problem riješen te livanjska vojarna ima novog vojnog kapelana fra Matu Logaru, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije.

 

Obred uvođenja u službu obavljen je pod svetom misom u 11 sati u kapelici vojarne, a predvoditelj misnog slavlja bio je vojni biskup mons. Tomo Vukšić. U koncelebraciji je sudjelovalo još deset svećenika, a misu su animirali novaci Bosne Srebrene svirajući i pjevajući. Na početku mise najprije je upućen biskupov pozdrav svećenicima i prisutnim članovima (u ovom slučaju vojnicima), zatim je uslijedilo čitanje dekreta kojeg je fra Mate dobio od provincijala fra Miljenka Šteke, a potpisao ga je vojni biskup Tomo Vukšić, zatim je fra Mate izrekao ispovijest vjere, položio zakletvu o upravljanju svim materijalnim dobrima kojima će se služiti, te mu je na kraju mons. Vukšić uručio ključa svetog mjesta – kapelice.

 

Zatim je uslijedila fra Matina propovijed. Na početku je pozdravio prisutne istaknuvši činjenicu da ne može obećati da će sve raditi dobro, ali će se truditi da obavlja ovu službu najbolje što može. Nakon ovoga govorio je o stotnicima koji su u dalekoj prošlosti upravljali narodima, te o generalima koji su bili gluhi slušati nečije žalbe ili poteškoće. Ono što je ovim pričama želio poručiti jest činjenica da se sve ne svodi na moć, vlast i upravljanje. Sve je prolazno na ovom svijetu, pa tako i svaki čovjek. U konačnici svog nagovora kazao je nekoliko misli o riječima: „Kriva riječ može uvrijediti čovjeka više nego mač“ (ova uvreda može ostati u čovjeku cijeloga života), i drugo, jest to da se „Božja Riječ treba nastaniti u svakom pojedincu kako bi stigao do određenog životnog cilja.“

 

Na kraju je biskup Tomo čestitao novom kapelanu, poželio mu svako dobro, da bude ustrajan u svojoj zadaći i poslovima, te da slušajući i živeći po Božjoj riječi potakne druge svojim primjerom i djelima da budu ustrajni i odani Bogu.

 

Fra Stjepan Antolović